Enligt Ronit Gose, Citis globala chef för bankanalys, som står bakom en ny amerikansk City-rapport, har Sveriges huvudstad potential att bli ett Silicon Valley i miniformat.

ANNONS

Europa är totalt sett ordentligt på efterkälke när det gäller investeringar i fintech – jämfört med Kina och USA – men enligt rapporten och Ronit Gose utgör alltså Stockholm ett undantag.

”Det är en kombination av flera saker som möjliggjort det. En välutbildad befolkning, hög användning av internet och mobil samt framgångsrika riskkapitalbolag och startups. Succébolag som Izettle har gjort att ett ekosystem för fintech vuxit fram”, säger Ronit Ghose till Digital.

Förutom Stockholm har London och Paris kvalifikationer att bli ledande inom fintech i Europa.

Men London imponerar mindre på amerikanen än vad Stockholm gör, framgår det, och det beror bland annat på britternas ja till utträde ur EU, brexit, vilket gör framtiden mer oviss för den brittiska huvudstaden.

”Stockholm och Sverige har en enorm möjlighet, speciellt i och med brexit, att etablera sig som det europeiska centrumet för fintech”, säger Ronit Ghose till Digital.

Det som skulle kunna sätta käppar i hjulet för Stockholm att inta positionen som ett Silicon Valley i miniatyr är Sveriges höga skatter och den tuffa bostadsmarknaden, menar Ronit Gose.

Enligt artikeln sker i dag endast 10 procent av fintechinvesteringarna i Europa – ett klimat som det alltså finns möjlighet att förbättra och där Stockholm kan ta täten, enligt rapporten.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Superentreprenörer 2017 – se hela listan här [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Dublin Europas nya Silicon Valley [DagensPS.se] >