Dagens PS

Startup-företag får mindre pengar efter techslakt

startup-företag
Efter kursrasen för många bolag i techsektorn i USA drar riskkapitalister åt pengakranen till startup-företag. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 02 feb. 2022Publicerad: 02 feb. 2022

Efter kursrasen för många bolag i techsektorn i USA drar riskkapitalister åt pengakranen och skär ner på sina investeringar till nya startup-företag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På Wall Street i New York går snacket att startup-finansiärer nu minskar sina investeringar till nykomlingar på börsen och andra “färskingar” som drömmer om att få komma dit.

Under pandemin har pengarna sprutat in i startup-företag, men nu är de goda tiderna över för många av börsens rookies. Per automatik är färre börsintroduktioner också att vänta framöver, skriver The Wall Street Journal.

Bland de finansiärer som omförhandlat sina investeringsvillkor för startup-bolag de senaste två veckorna nämns Tiger Global Management, enligt källor med insyn i dessa affärer, berättar WSJ och konstaterar att flera andra riskkapitalbolag följer Tiger Global Managements exempel.

Därför straffas teknikbolagen

Det blir alltså mindre pengar under finansieringsrundorna till startup-företag och bakgrunden är det stålbad som techsektorn upplevt på USA:s börser på senare tid. Mest på grund av oron för att den amerikanska centralbanken Federal Reserve ska höja räntan mer än vad bedömare räknar med.

Det är inte bara nya utan även stora och tunga teknikbolag som fått ta stryk på aktiemarknaden, däribland Tesla och Amazon och flera andra giganter i den världsomspännande branschen.

Börsindexet Nasdaq Composite, där teknikbolagens aktier handlas, var till och med i måndags ner med hela 12 procent från toppnoteringen i november i fjol, berättar WSJ.

ANNONS

Senaste nytt

Ber startup-företag att ompröva sin idé

ANNONS

Att teknikbolagens värderingar sjunker i värde avskräcker en hel del startup-företag att gå till börsen just nu och vissa riskkapitalister som agerar rådgivare till företagen avråder också techbolag från att ta klivet in på börsen, eller åtminstone fundera på saken ett varv till.

Enligt WSJ är det ingen brist på pengar till investeringar i startup-bolag. Det finns, skriver tidningen, “900 miljarder dollar i oanvända kontanter”, att pumpa in i nya teknikföretag i USA.

Dessa pengar kan komma till användning när det vänder uppåt igen för tekniksektorn på börsen.

Samtidigt finns det även en beredskap hos finansiärer och nystartade företag för att börsklimatet kan förvärras.

“Om inflationen fortsätter bortom en räntehöjning eller två kommer vi att se en större korrigering”, säger Keith Rabois, partner på Founders Fund och tidig investerare i DoorDash och Airbnb, till The Wall Street Journal, som konstaterar att startup-marknaden lockat till sig stora summor kapital tack vare de låga räntorna.

Fram till nu har investerarna sett goda möjligheter till bra avkastning i de snabbväxande bolagen tack vare den låga räntan.

Läs också: Efter raset: Köpvärda techaktier

Läs även: Kommentator: “Sälj av techaktier”

ANNONS

Läs mer: JPMorgans vd spår bästa tillväxten på decennier

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS