Efter kursrasen för många bolag i techsektorn i USA drar riskkapitalister åt pengakranen och skär ner på sina investeringar till nya startup-företag.

ANNONS

På Wall Street i New York går snacket att startup-finansiärer nu minskar sina investeringar till nykomlingar på börsen och andra ”färskingar” som drömmer om att få komma dit.

Under pandemin har pengarna sprutat in i startup-företag, men nu är de goda tiderna över för många av börsens rookies. Per automatik är färre börsintroduktioner också att vänta framöver, skriver The Wall Street Journal.

Bland de finansiärer som omförhandlat sina investeringsvillkor för startup-bolag de senaste två veckorna nämns Tiger Global Management, enligt källor med insyn i dessa affärer, berättar WSJ och konstaterar att flera andra riskkapitalbolag följer Tiger Global Managements exempel.

Därför straffas teknikbolagen

Det blir alltså mindre pengar under finansieringsrundorna till startup-företag och bakgrunden är det stålbad som techsektorn upplevt på USA:s börser på senare tid. Mest på grund av oron för att den amerikanska centralbanken Federal Reserve ska höja räntan mer än vad bedömare räknar med.

Det är inte bara nya utan även stora och tunga teknikbolag som fått ta stryk på aktiemarknaden, däribland Tesla och Amazon och flera andra giganter i den världsomspännande branschen.

ANNONS
ANNONS

Börsindexet Nasdaq Composite, där teknikbolagens aktier handlas, var till och med i måndags ner med hela 12 procent från toppnoteringen i november i fjol, berättar WSJ.

Ber startup-företag att ompröva sin idé

Att teknikbolagens värderingar sjunker i värde avskräcker en hel del startup-företag att gå till börsen just nu och vissa riskkapitalister som agerar rådgivare till företagen avråder också techbolag från att ta klivet in på börsen, eller åtminstone fundera på saken ett varv till.

Enligt WSJ är det ingen brist på pengar till investeringar i startup-bolag. Det finns, skriver tidningen, ”900 miljarder dollar i oanvända kontanter”, att pumpa in i nya teknikföretag i USA.

Dessa pengar kan komma till användning när det vänder uppåt igen för tekniksektorn på börsen.

Samtidigt finns det även en beredskap hos finansiärer och nystartade företag för att börsklimatet kan förvärras.

”Om inflationen fortsätter bortom en räntehöjning eller två kommer vi att se en större korrigering”, säger Keith Rabois, partner på Founders Fund och tidig investerare i DoorDash och Airbnb, till The Wall Street Journal, som konstaterar att startup-marknaden lockat till sig stora summor kapital tack vare de låga räntorna.

ANNONS
ANNONS

Fram till nu har investerarna sett goda möjligheter till bra avkastning i de snabbväxande bolagen tack vare den låga räntan.

Läs också: Efter raset: Köpvärda techaktier [Dagens PS]

Läs även: Kommentator: “Sälj av techaktier” [Dagens PS]

Läs mer: JPMorgans vd spår bästa tillväxten på decennier [Dagens PS]