För första gången berättar Försvarets Radioanstalt, FRA, som Dagens PS tidigare skrivit om, om omfattningen av it-spioneriet mot Sverige.

ANNONS

Det handlar om uppgifter som tidigare varit hemligstämplade och enligt FRA – som ifrågasatts starkt på grund av ett tvivelaktigt samarbete med USA – utsattes Sverige för minst 100.000 attacker från främmande makt förra året.

”Under en typisk månad kan vi se 10.000 aktiviteter från statliga utländska angripare mot svenska mål. Och målen fördelar sig geografiskt över hela Sverige”, säger FRA:s talesperson Fredrik Wallin till SVT Nyheter.

Enligt FRA är syftet från angriparna bland annat att utnyttja Sverige för att attackera andra länder. Det är dessutom svårt att skydda sig mot attackerna, som enligt FRA utförs av enormt resursstarka organisationer med världens bästa it-specialister i ryggen.

Målen uppges vara i hög grad företags, organisationers och myndigheters hemsidor.

Enligt Pwc Cybersecurity, som uppges vara ett av landets ledande företag när det gäller it-säkerhet, ligger Sverige efter på det här området, särskilt i jämförelse med USA och Storbritannien som varit föremål för flera uppmärksammade it-säkerhetsskandaler.

”Vi har inte haft den typen av incidenter här vilket kanske leder oss till att tro att det händer inte här. Men det är vår absoluta bild att det gör det. Det har bara inte varit medialt och publikt uppmärksammat på samma sätt”, säger Rolf Rosenvinge, chef för Pwc Cybersecurity, till SVT.

Enligt FRA har utländska it-spioner förberett en omfattande attack mot Sverige i syfte att slå ut infrastruktur som elnät och kommunikationssystem.

”Då skulle mycket av det normala samhällslivet bryta samman”, säger Mikael Odenberg, generaldirektör för Svenska Kraftnät, till SVT och konstaterar att det inte är alltför komplicerat att utföra sabotage mot exempelvis kraftledningarna i motorvägarnas elnät.

ANNONS
ANNONS

”Det civila samhället är betydligt mer komplext i dag. Vi har helt andra former av beroendeförhållande och vi är också mer sårbara i dag”,  säger Richard Oehme, chef för verksamheten cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i artikeln.

MISSA INTE: ”Säpo ska få beställa signalspaning” [Dagens PS] >