In i det längsta har Google lyckats undvika uppsägningar, men nu ryker omkring 12 000 jobb – aktien stiger i förhandeln i New York i Googles moderbolag Alphabet.

ANNONS

Googles moderbolag Alphabet meddelar att omkring 12 000 jobb ska bort.

Det är mer än sex procent av företagets arbetskraft i världen.

Googles vd Sundar Pichai förklarar att den drastiska nedskärningen slår mot hela bolaget globalt, men han lovar samtidigt ta ”fullt ansvar” för beslutet som nu tagits, skriver Bloomberg.

Alphabet lyfter i förhandeln på den amerikanska aktiemarknaden

När nyheten sipprade ut om den kraftiga bantningen av personalstyrkan steg Alphabet-aktien med hela 1,8 procent i förhandeln på börsen på Wall Street, men det ska ses i ljuset av att aktien rasat med cirka 30 procent det senaste året.

För USA:s teknikjättar har Federal Reserves räntehöjningar inneburit ett smärtsamt stålbad och Google har fått kritik av investerare för att ha för många anställda till för höga kostnader.

Åratal av glansår övergick 2022 till rena mardrömmen och förutom kurskollaps har bolag som Meta (Facebooks moderbolag), Amazon och Twitter tidigare i likhet med Google meddelat att tiotusentals anställda måste karvas bort.

Google ser AI som en möjlighet på intäktssidan

Det som gjorde att sökjätten inte längre kunde stå emot pressen är bland annat vikande intäkter i den digitala annonseringen.

Enligt Sundar Pichai har Google dock en ”betydande möjlighet” ur investerarperspektiv framöver inom artificiell intelligens, AI.

Google-vd:n säger också, enligt Bloomberg, att Alphabet utlovar både avgångsvederlag och hälsoförmåner som kompensation till de medarbetare som sägs upp, utan att det ska påverka eventuella bonusar.

ANNONS
ANNONS

När Google släppte sina siffror för tredje kvartalet 2022 var det en besvikelse.

Resultatet och intäkterna kom in långt under förväntan och vinsten sjönk med 27 procent till 13,9 miljarder dollar jämfört med samma period 2021, konstaterar nyhetsbyrån.

Läs även: Annons-guru: Big tech gör comeback när Kina öppnar [Dagens PS]