Dagens PS

Så ska Boliden nå sina högt ställda klimatmål till 2030

Boliden
Gruvbolaghet Boliden ska minska koldioxidutsläppen med 40 procent till 2030 och miljardinvesterar i gruva. (Foto: TT och Boliden)
Innehållspartner – Rejlers
Innehållspartner – Rejlers
Uppdaterad: 16 okt. 2023Publicerad: 20 maj 2021

Boliden ställer höga krav på sig själv, det berättar Åsa Jackson, direktör för Corporate Responsibility i det senaste avsnittet av Rejlers Play.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gruvbolaget Boliden står inför stora utmaningar när man ska sänka koldioxidutsläppen med hela 40 procent till år 2030, för Rejlers Play berättar Åsa Jackson att det inte ska vara något omöjligt mål, utan snarare rimligt.

“Vi sätter ett mål till 2030, när andra sätter mål till 2040, -50 eller -60. Vi vill sätta ett mål i så pass närtid att vi som jobbar med frågorna också kan ta ansvar för att leverera målen”, säger Jackson.

Testanläggningar

Jackson berättar också att de har egna testanläggningar för att minska koldioxidutsläppen i Rönnskärsverket utanför Skellefteå och i finska Harjavalta, där Bolidens stör smältverk i Finland ligger.

“Vi gör omfattande labbtester och går in i med tester i produktionsmiljön både i Rönnskär och Harjavalta. Där bygger vi egna testanläggningar, där vi har en speciell teknik som inte går att använda någon annanstans. Vi behöver testa i en miljö som har vår teknik”, säger Jackson.

Rönnskärsverket har störst koldioxidutsläpp av alla Bolidens anläggningar, något som har sin naturliga förklaring.

“Rönnskärsverket är inte bara ett smältverk för metaller. Det är också världens största återvinningsenhet för elektronikskrot, det i sig genererar större utsläpp. Vi jobbar intensivt med miljön här”.

Behov av teknikkonsulter

ANNONS

Arbetet med att minska utsläppen gör också att behovet att anställa mer personal ökar kraftigt. Det finns planer på att ta in teknikkonsulter från företag som klarar av att leverera de nya kraven och öka kunskapen inom teknikutvecklingen.

“Det gör det verkligen, speciellt om vi ska vara klara 2030”.

Miljardinvestering i gammal gruva

Utöver klimatarbetet gör Boliden en miljardsatsning den 80 år gamla Kristinebergsgruvan. I gruvan finns det stora fyndigheter av en av världens mest eftertraktade metaller just nu, koppar. Förutom koppar finns det även andra viktiga metaller som zink, bly, silver och guld i gruvan. Men det krävs ett miljötillstånd för att kunna starta brytningen. Boliden satsar på att det ska bli en fossilfri gruva.

“Vi räknar med att kunna öppna gruvan om ett år, om alla tillstånd kommer in”, säger Åsa Jackson.

Läs mer: Fler artilkar med Rejlers Play på 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS