Dagens PS

Så optimerar du din hemelektronik – tre tips

hemelektronik
Några enkla knapptryck gör det lättare att ta riktigt bra bilder. (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 11 aug. 2022Publicerad: 11 aug. 2022

Modern teknik är både dyrbar och komplex. Så varför inte nyttja den till sin fulla potential? Här är tre tips som får din hemelektronik att fungera ännu bättre, skriver The New York Times.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett liv utan smartphones, datorer och tv är svårt att föreställa sig. I takt med att utvecklingen går framåt har tekniska hjälpmedel tvärtom blivit livsnödvändiga i vår vardag, varför vi lägger ned stora summor på att de ska fungera. Just funktionen kan dock vara en komplex fråga, då standardinställningarna är många. Kanske till och med dolda för ett otränat öga.

Ta bara de senaste modellerna av Iphone som är utrustade med en kamera som kan leverera videos i 4K-upplösning, förutsatt att du gjort de rätta inställningarna.

Eller moderna tv-apparater som i de flesta fall har en så kallad rörelseutjämning som enkelt förklarat gör att filmer spelas upp med en högre bildfrekvens, för att bilden ska bli så detaljerad som möjligt. En funktion som även den fungerar alldeles utmärkt – om du ser över inställningarna.

Komplicerat? Inte särskilt när du vet vad som ska göras. Här är tre tips som The New York Times tagit fram som gör din hemelektronik smartare och roligare.

1. Maximera kameran i din Iphone

Som IPhone-ägare tar du troligtvis bilder på nära och kära, med varierande resultat. Kanske gör du även videos. För att ta dina filmer till nästa nivå och spela in en 4K-video behöver du först aktivera inställningar som är avstängda.

Det gör du genom att gå till Inställningar → Kamera → Spela in video. Välj sedan 4K som alternativ. Bra att veta är 4K tar mer lagringsutrymme i anspråk, men det är det värt.

För dig som föredrar att fotografera kan det även vara bra att aktivera kamerans rutnät som hjälper dig komponera fina bilder. Aktivera rutnätet genom att gå till Inställningar → Kamera → Rutnät.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

2. Minimera distraktionerna på din Mac

Som Apple- och Mac-användare vill du såklart minimera distraktioner och utnyttja datorns fulla kapacitet. Då kan det vara klokt att både stänga av vissa standardfunktioner och samtidigt aktivera dolda funktioner.

Aviseringar och meddelanden från olika appar kan vara distraherande om du sitter i möte eller behöver arbeta ostört. För att stänga av dessa aviseringar permanent kan du gå till Systeminställningar → Meddelanden och fokus → Meddelanden → Tillåt aviseringar. Där väljer du funktionen för att stänga av som är grå och stänger ned aviseringarna.

Ett annat bra tips i tider av videosamtal och möten är att lägga till Bluetooth-ikonen i menyraden. Det ger dig snabb åtkomst till Bluetooth-menyn och förenklar processen när du exempelvis vill ansluta med trådlösa hörlurar. För att aktivera Bluetooth-ikonen går du till Systeminställningar → Bluetooth → Visa Bluetooth i menyraden. Markera sedan rutan.

Bluetooth-ikonen kommer nu att bli synlig i den övre högra delen av skärmen, så att du smidigt kan ansluta eller koppla bort hörsnäckor och andra trådlösa tillbehör.

3. Ställ in den bästa bilden på din tv

Många tv-apparater idag levereras med standardinställningar som inte alltid ger den bästa bilden. Av det skälet kan det vara värt att justera funktioner som färg, ljusstyrka och kontrast.

Här är alla tv-apparater olika så det finns tyvärr ingen universell lösning som kan appliceras rakt av. Ett bra tips är dock att stänga av den redan nämnda rörelseutjämningseffekten.

ANNONS

Det gör du vanligtvis genom att gå till inställningar → Bilder → Bildlägesinställningar → Bildalternativ → TruMotion → Av.

Tänk bara på att de olika stegen kan variera beroende på vilken modell du har. Kom även ihåg att det inte finns några genvägar till den perfekta bilden.

Läs även: Iphone 14: Här är senaste ryktena

Läs även: HBO Max och Discovery strömmar ihop från 2024

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS