Rejlers och techbolaget Consigli i Norge har startat ett samarbete för att förbättra bygg- och fastighetsbranschen med hjälp av artificiell intelligens.

ANNONS

Den nya lösningen innefattar stöd av digitala ”självprojekterande” ingenjörer och historiska data, vilket erbjuder byggbranschen både ökad produktivitet och sänkta kostnader. 

Under de senaste åren har så kallad BIM-teknik och digitala byggarbetsplatser skapat nya standarder inom bygg- och fastighetsbranschen. Artificiell intelligens tar nu tekniken till en ny nivå, vilket kommer att resultera i bättre byggnader samtidigt som branschen sparar både tid och pengar.

Nya möjligheter att effektivisera

”Dagens sätt att projektera, med mycket manuellt arbete och antaganden, är ineffektivt och innebär en hög risk för misstag. Därför hjälper vi Consigli att ta fram en datadriven projekteringslösning som säkerställer samordning över gränserna mellan tekniska, praktiska och estetiska aspekter av byggnaderna och analyserar sig själv fram till den bästa lösningen”, säger Anders Jensen Jåma, chef för digital innovation på Rejlers i Norge.

Det är kostsamt att bygga och digitaliseringen har gett bygg- och fastighetsbranschen helt nya möjligheter att effektivisera genom ny innovativ teknik.

”Med artificiell intelligens kan vi ta fram den bästa lösningen för framtidens byggande. Genom det säkerställer vi ett minimum av energi- och materialanvändning, avfall och vatten, och inte minst de bästa lösningarna för en effektiv användning av de färdiga byggnaderna,” säger Janne Aas-Jakobsen, vd för Consigli i Norge.

Värdefullt samarbete

Rejlers hjälper Consigli att kartlägga data som finns i alla system kopplade till byggbranschen, vilken teknik som finns för att analysera dessa samt var i affärsprocesserna Consigli kan skapa värde. Parallellt har aktörer som Stor-Oslo Eiendom, Entra, JM och GK koncernen bidragit med kunskap och erfarenheter från tidigare projekteringar av fastigheter.

”Rejlers kunskap om byggbranschen och tekniska anläggningar har varit avgörande för att förstå de processer vi ska automatisera. De har en god förståelse för både det tekniska och affärsmässiga, och är samtidigt helt orädda för nya tekniska lösningar, vilket vi sätter stort värde på i samarbetet,” säger Janne Aas-Jakobsen.

ANNONS
ANNONS

Inte rädd att bli överflödig

Consigli erbjuder en molnbaserad plattform för projektering och planering där kunderna gör mycket av förarbetet själva och sedan får hjälp av digitala ”självprojekterande” ingenjörer. Trots detta är Rejlers inte rädd för att göra sig överflödig som rådgivande teknikkonsult. 

”Smart användning av ny teknik kommer att förbättra och effektivisera många av de ”tråkiga” uppgifterna. Vi vill lyfta kvaliteten på projekteringen och vårt samarbete med Consigli kommer att resultera i både ny kunskap, bättre byggnader samt mer tid att fördjupa dig i spännande uppgifter,” säger Anders Jensen Jåma från Rejlers.

Läs mer: Grundaren av Northvolt: Jag har inget behov av att synas [Dagens PS]