Spelutvecklaren Paradox aktie tappar tvåsiffrigt efter en rapportbesvikelse och försenade spel. 

ANNONS

Rörelseresultatet för det fjärde kvartalet landade på 79,5 miljoner kronor, med ett resultat efter skatt på 59,5 miljoner kronor. Men analytikerna hade förväntat sig nära det dubbla, och spelföretagets aktie rasade 15 procent i börsöppningen.

Företaget själva är dock nöjda med året som varit.

”2020 blev det bästa året i Paradox historia, med god tillväxt av intäkter, vinst och spelare. Våra etablerade varumärken fortsätter att utvecklas och växa med nya spelare och nytt innehåll, och den lyckade lanseringen av Crusader Kings III i tredje kvartalet gav ett ytterligare lyft”, säger vd Ebba Ljungerud i rapporten, skriver Finwire.

Degressiv avskrivningsmodell

Resultatet påverkas av att Paradox infört en degressiv avskrivningsmodell, vilket innebär att större kostnader tas under de två första kvartalen efter en spellansering. Detta gäller för de nylanserade spelen Crusader Kings III och Empire of Sin. Intäkterna under kvartalet kom främst från Cities: Skylines, Crusader Kings III, Europa Universalis IV, Hearts of Iron IV och Stellaris.

Empire of Sin lanserades under det fjärde kvartalet, vilket blev en besvikelse. Paradox är inte nöjda med spelets kvalitet eller hur det togs emot av marknaden.

”För Empire of Sin har vi nu släppt ett flertal uppdateringar för att utveckla spelet i rätt riktning och vi kommer fortsätta bygga spelet för framtiden.”

Skjuter upp vampyrspel

Under det fjärde kvartalet avslutades också ett icke-offentligtgjort spelprojekt, vilket påverkade resultatet negativt.

ANNONS
ANNONS

Paradox studioorganisation har på grund av pandemin haft svårt att upprätthålla sedvanlig leveranstakt. De skjuter därför upp lanseringen av Vampire: the Masquerade – Bloodlines 2, som inte kommer att komma ut under 2021.

Läs mer: ”Ett historiskt tronskifte” – vd:n lämnar stolen – Dagens PS