Nu fördjupas samarbetet mellan GKN Aerospace och ArianeGroup. Ett nytt avtal säkrar Europas tillgång till rymden, med svensk teknik i fokus.
Nytt stort rymdavtal: Sverige i spetsen för framtidens teknik


Mest läst i kategorin
Samarbetet mellan GKN Aerospace och ArianeGroup fördjupas genom ett nytt kontrakt för Ariane 6. Detta avtal är avgörande för att säkerställa Europas oberoende tillgång till rymden under de kommande åren och bygger vidare på en relation som sträcker sig över fem decennier.
GKN Aerospace i Trollhättan spelar en viktig roll när Ariane 6 nu går in i sin industriella upprampningsfas.
Sverige spelar stor roll när Europa når stjärnorna
Tänk dig att Sverige är med och ser till att Europa kan skicka upp saker i rymden. Precis så är det, tack vare ett jättespännande avtal mellan GKN Aerospace här i Trollhättan och det fransk-tyska företaget ArianeGroup.
De har nu skrivit på ett nytt kontrakt som handlar om raketen Ariane 6, och det betyder att Europa kommer att kunna fortsätta skjuta upp satelliter och annat viktigt i rymden under lång tid framöver. Det här samarbetet har faktiskt pågått i över femtio år, så det är verkligen ingen ny bekantskap.
Det här avtalet är extra viktigt eftersom det är det första stora kontraktet som ArianeGroup skriver med en partner nu när Ariane 6 ska börja tillverkas i större skala. Det bekräftar också att GKN Aerospace kommer att fortsätta leverera delar till Ariane 6 under hela raketens livslängd.
Det känns tryggt att veta, särskilt efter att raketen gjorde sin första flygning i juli 2024 och det första kommersiella uppdraget är planerat till mars 2025.

Svensk ingenjörskonst i rymdens tjänst
Vad är det då GKN Aerospace i Trollhättan bidrar med?
Jo, de tillverkar flera superviktiga delar till Ariane 6. Bland annat handlar det om turbiner för raketens motorer – både för den första motorn som heter Vulcain 2.1 och för den andra motorn, Vinci.
De gör också en speciell förlängning till munstycket på Vulcain 2.1-motorn. Dessa delar är verkligen avancerade och har tagits fram tillsammans med ArianeGroup inom ett projekt från Europeiska rymdorganisationen, ESA.
Det är imponerande att tänka på att de här kritiska komponenterna, som hjälper raketer att nå rymden, kommer direkt från fabriken i Trollhättan.
Ariane 6: Europas nyckel till rymden
Ariane 6 är mer än bara en raket; den är Europas framtida nyckel till rymden. Den är byggd för att vara effektiv och flexibel, så den kan användas för många olika typer av uppdrag, både för forskning och för kommersiella syften.
När Ariane 6 ska skjutas upp, sker det från rymdcentret i Kourou, som ligger i Franska Guyana – långt borta i Sydamerika.

Oväntad rymdsignal förbryllar forskare – kom från fel håll
En mystisk rymdsignal registrerades över Australien och förbryllar nu forskare. Det de upptäckte kom från ett oväntat håll. Mitt i den australiska
Stolta ord om ett viktigt partnerskap
Stefan Oscarsson, som är chef för motoravdelningen på GKN Aerospace, är väldigt stolt över det här fortsatta samarbetet. Han säger:
“Vi är stolta över att fortsätta vårt långsiktiga samarbete inom Ariane-programmet. Att underteckna detta kontrakt säkrar vårt framtida bidrag till den europeiska rymduppskjutningsförmågan och förstärker vårt partnerskap med ArianeGroup när vi går vidare med Ariane 6”.
Även Stéphane Nogatchewsky, inköpschef på ArianeGroup, lyfter fram hur viktigt avtalet är:
“Detta framgångsrika samarbete med en viktig industripartner är ett viktigt steg för Ariane 6-programmet. Jag vill tacka teamen på GKN Aerospace och ArianeGroup. Detta kontrakt visar framstegen i förhandlingarna med våra partners för exploateringsfasen och understryker vår beslutsamhet att göra Ariane 6-upprampningen till en framgång”.
Det här nya kontraktet är alltså nästa steg i ett långt och framgångsrikt samarbete mellan företagen, med fokus på att skapa ny teknik, vara pålitliga och se till att Europa har sin egen väg upp till rymden.
Mer om GKN Aerospace och ArianeGroup
GKN Aerospace är ett jättestort företag inom flygindustrin, känt för att utveckla och leverera avancerade delar till flygplan och motorsystem. Deras produkter finns i nio av tio flygplan som flyger idag – allt från helikoptrar till stora passagerarplan.
Företaget har en omsättning på ungefär 46 miljarder svenska kronor och har omkring 16 000 anställda på över 30 platser i 12 länder runt om i världen.

Rymden nästa när Trump rustar upp
Donald Trumps massiva budget ser ut att gå igenom. Ett av de budgetområden som ser ut att bli en vinnare är de väpnade styrkorna i rymden: US Space Force.
Missa inte:
De spenderar pensionen med varandra – på en tandemcykel. News 55
Har din pension kört fast i fällan? Fem fällor och hur du undviker dem. E55
Distans eller disciplin? Striden om kontoret splittrar arbetslivet. Realtid

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.