Dagens PS

Nytt avtal ger konsulter större ansvar i byggprojekt

Bengt Dahlgren har medverkat till att ta fram ett konsultavtal som kompletterar standsrdavtalet ABK i byggprojekt och ger konsulten större ansvar
Bengt Dahlgren har medverkat till att ta fram ett konsultavtal som kompletterar standsrdavtalet ABK i byggprojekt och ger konsulten större ansvar. (Foto: Bengt Dahlgren)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 feb. 2022Publicerad: 02 feb. 2022

Bengt Dahlgren har medverkat till att ta fram ett konsultavtal som kompletterar standsrdavtalet ABK i byggprojekt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inom ramen för ett forskningsprojekt kallat Optimal drift har Bengt Dahlgren varit med och tagit fram ett nytt konsultavtal som kompletterar standardavtalet ABK i byggprojekt, syftet är att möjliggöra mer hållbara byggnader.

Forskningsprojektet ”Optimal drift” finansieras av Smart Built Environment och är ett samverkansprojekt mellan KTH, Stockholms universitet, Karlstads universitet, Bengt Dahlgren Stockholm, Grunditz Göransson Arkitekter, Akademiska Hus och HSB Projektpartner.

Det nya avtalet som tagits fram kallas för funktionskonsultavtal och med det avtalet är konsulten med från idé till slutet av garantitiden för att säkerställa att alla inbyggda system når full potential.

“Standardavtalen, som de används i dagsläget, riskerar att cementera traditionella roller och affärsmodeller. Trots att bygg- och fastighetsbranschen snabbt måste minska sin klimatpåverkan så premierar avtalen inte innovation och nytänkande som behövs från teknikkonsulterna för att branschen ska klara omställningen”, säger Jonas Anund Vogel, forskare och föreståndare för KTH Live-In Lab, i ett pressmeddelande.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: De har gjort en brandskyddshandbok med Fortifikationsverket

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS