Apple håller sin årliga konferens, och Apple-fansen fick se den nya versionen av storsäljaren MacBook Air. Operativsystemet Ios får också en uppdatering, och i höst släpps det mer dynamiska Ios 16.

ANNONS

Fans av Apple har samlats för den årliga WWDC-konferensen, där kommande nyheter presenteras. Den allra största är nog den nya versionen av storsäljaren MacBook Air. Den nya designen är fortfarande tunn och lätt – och helt platt. Den blir först ut med M2, nästa generation chip från Apples egen tillverkning.

Apple: 40 procent snabbare

Apples drag att ta fram ett eget chip är en stor del i MacBook Airs ökande popularitet. Genom att gå ifrån Intel har man ökat livslängden hos batterierna, uppger CNBC, och med M2 ska det bli ännu bättre. Apples egna uppgifter påstår att den är upp till 40 procent snabbare än tidigare modeller, skriver Ny Teknik.

Den omdesignade MacBook Air har en något större skärm än tidigare upplagor, en Liquid Retina-panel på 13,6 tum. De tjocka kanterna runt skärmen är ett minne blott. Skärmen får en ”notch” för bland annat webbkameran. Datorn väger 1,2 kilo, och är 11,3 mm tjock.

Förutom de klassiska Mac-färgerna (Silver, Space Gray och Starlight) släpps nya MacBook Air också i en mattsvart version, som döpts till Midnight.

Nyheter från Apple: Värstingchip och vässad Ios 16
Förutom de klassiska färgerna släpps nya MacBook Air också i svart. Foto: Apple

Hörlursingång välkommen nyhet

Nya MacBook Air har en hörlursingång, två Thunderbolt-portar och en magsafe-port för laddning. Apple lovar att den klarar 18 timmars video på en laddning, detsamma som föregångaren, men den har bättre prestanda. Från och med juli finns den i butik, och kostar från 16 495 kronor, uppger Ny Teknik.

Nyheter från Apple: Värstingchip och vässad Ios 16
En efterlängtad nyhet är möjligheten att koppla lurar via sladd till MacBook Air. Foto: Apple

Kan ångra och ändra i meddelanden

Ios 16 släpps inte förrän i höst, men då ska en efterlängtad funktion finnas: möjligheten att ändra i, och ångra, meddelanden.

Låsskärmen blir helt ny, den största förändringen hittills enligt MacWorld. Användarna ska kunna se så mycket information som möjligt utan att öppna telefonen, och det blir möjligt att lägga till en ny typ av widgets direkt på låsskärmen, skriver Ny Teknik.

ANNONS
ANNONS

Möjligheterna att ändra utseende, typsnitt, bakgrund och färger blir större, och det finns flera uppsättningar låsskärmar att välja mellan.

Läs även: Spännande nya funktioner när Apple vässar programvaran [Dagens PS]

Läs även: Techkris i Ryssland – slut på lager: ”Allt är borta” [Dagens PS]