Norconsult ansvarar för geoprojekteringen och bergtekniken för Karlastaden i Göteborg och leran i området har gjort att synen på grundläggning har omprövats.

ANNONS

Nordens högsta byggnad, Karlatornet med 73 våningar blir cirka 240 meter högt. Planen var att det skulle stå klart i år, men enligt nya beräkningar blir tornet inflyttningsbart hösten 2022. Resten av Karlastaden ska vara helt klar år 2025.

Norconsult har ansvarat för detaljplan, projektering, kontrollprogram och geotekniska undersökningar och en del av uppdraget var att förse byggentreprenören med underlag för hur de ska grundlägga.

Marken består av lera

Tidigt upptäckte geoteknikerna att marken där tornet ska byggas består av ett djupt lager lera. När man ska bygga högt ska det helst vara mindre än 30 meter till berg så konventionella metoder kunde inte användas. I stället för att använda traditionella betongpålar förr valet på grävpålar med en diameter på två meter. Sådana har tidigare aldrig använts för husbuggnad i Sverige.

Installationen av grävpålarna påbörjades 2017, nu har 57 grävpålar på upp till 70 meter borrats upp till sju meter ned i berggrunden, något som möjliggjort en stabil grundläggning. Nu återstår för Norconsult att säkerställa att tornets grundläggning håller när andra byggnader byggs runt Karlatornet.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Norconsult tilldelas utmärkelsen Karriärföretag 2022 [Dagens PS]