Dagens PS

Ny svensk kvantdator på Chalmers i Göteborg

Till vänster, Per Delsing, professor på Chalmers. Till höger, kvantdatorn på Chalmers med de yttre skalen av kylanordningen, kryostaten, borttagna
Till vänster, Per Delsing, professor på Chalmers. Till höger, kvantdatorn på Chalmers med de yttre skalen av kylanordningen, kryostaten, borttagna. (Foto: Chalmers)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 jan. 2023Publicerad: 23 jan. 2023

En till kvantdator ska byggas i Sverige, utöver den som redan finns på Chalmers i Göteborg. Svenska forskare och företag ska få beställa beräkningar av den nya datorn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Projektet att utveckla och bygga en kvantdator på Chalmers har pågått sedan 2018 och den datorn är nu uppe i 25 kvantbitar, till 2029 ska den ha 100, men redan med 25 kan kvantalgoritmer köras på datorn.

Kvantprocessorchip med 25 kvantbitar paketerad i en specialdesignad provhållare

Kvantprocessorchip med 25 kvantbitar paketerad i en specialdesignad provhållare. (Foto: Chalmers)

En vanlig dator hanterar information binärt och datorns grundläggande enhet är en bit, alltså ett elektroniskt minne i form av ett eller noll.

En kvantdator lagrar och processar information i kvantbitar, qubits, som också kan ha värdet ett eller noll, men som dessutom kan ha värdet ett och noll samtidigt, så kallad kvantmekanisk superposition.

Kvantmekanisk superposition är en del av förklaringen till kvantdatorers överlägsna beräkningskapacitet. Chalmers kvantdator är sällan ledig för beräkningar då forskarna hela tiden arbetar med att vidareutveckla den.

Chalmersforskarna Hang-Xi Li och Giovanna Tancredi öppnar sista steget av det avancerade aggregat som kyler kvantdatorn

Chalmersforskarna Hang-Xi Li och Giovanna Tancredi öppnar sista steget av det avancerade aggregat som kyler kvantdatorn. (Foto: Chalmers)

 

ANNONS

“Därför ska vi göra en kopia av vår kvantdator och göra den tillgänglig i en testbädd för företag och forskare att köra algoritmer på. Syftet med testbädden är att höja kompetensnivån inom kvantteknologi i Sverige och att sänka tröskeln för att använda kvantdatorer”, säger Per Delsing i ett pressmeddelande.

Han är professor i experimentell fysik vid institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap på Chalmers tekniska högskola och föreståndare för Wallenberg Centre for Quantum Technology, WACQT.

Beräkningar som ger konkurrensfördelar

Dagens Nyheter skriver att enligt en rapport från Wakefield Research planerar 69 procent av världens stora globala bolag att så snart som möjligt ta hjälp av kvantdatorer och 29 procent har redan börjat. 40 procent räknar med konkurrensfördelar inom två år.

Därför planeras nu en separat kvantdator som ska stå klar om två år och som i ett första skede finansieras med 102 miljoner kronor av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

ANNONS

Senaste nytt

Supportavdelning ska ge hjälp

Förutom kvantdatorn ska även en supportavdelning med helpdesk ingå i testbädden där användarna kan få hjälp att skapa körbara kvantalgoritmer av sina problem.

“Tanken är att man inte ska behöva så stora förkunskaper. Det räcker att ett företag har ett problem som man hört att en kvantdator kanske skulle kunna lösa, så hjälper supportavdelningen användaren vidare därifrån”, säger Per Delsing i pressmeddelandet.

ANNONS

Ska bli billigare att använda

Det finns kommersiella aktörer i andra länder som via molnet gjort kvantdatorer tillgängliga men WACQT:s testbädd kommer vara mycket billigare för svenska användare.

Projektet har sex industripartners, bland dem Jeppesen/Boeing som är stora inom optimering av trafikflygplan.

“Vi vill inte hamna i ett ”Kodak-moment” så vi vill utmana oss genom att se om kvanttekniken kan störa vår befintliga affär. Vi jobbar redan med Chalmers för att ta fram algoritmer att köra i kvantdatorn”, säger Jeppesens chef Peter Sutton till DN.

Kan optimera algoritmen efter hårdvaran

Per Delsing menar att det är väldigt bra och nödvändigt att kunna ta fram en till kvantdator. och att WACQT är transparanta med “vad som finns under huven i kvantdatorn”.

“Då kan man optimera algoritmen efter hårdvaran, vilket ökar chansen för lyckade beräkningar”, förklarar han i pressmeddelandet.

Testutrustningen för komponenter och supportavdelningen ska finnas på plats under år 2024, men kvantdatorn för algoritmkörning öppnar år 2025.

ANNONS

Kvantdatorn kommer till att börja med att ha 25 qubits, efter ett par år ska den uppgraderas till 40 stycken.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: De tio viktigaste trenderna inom tech 2023

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS