Elon Musks Neuralink undersöks nu av USA:s transportdepartement efter misstankar om att farligt material kan ha fraktats på ett inkorrekt sätt.

ANNONS

En djurrättsorganisation säger sig ha fått mejl som tyder på att Elon Musks hjärninplantatbolag Neuralink inte har följt korrekt procedur vid frakt av eventuellt smittsamma patogener, det rapporterar Fortune.

Transporterade enheter från sjuka apor

2019 transporterade Neuralink, enligt djurrättsorganisationen, potentiellt kontaminerade enheter från sjuka primater utan att följa lämpliga procedurer.

Organisationen citerar mejl mellan Neuralinks personal och anställda vid University of California i Davis, som har ett eget Primate Center.

En del av USA:s transportdepartement, Pipelines and Hazardous Materials Safety Administration, tar anklagelserna på allvar och genomför nu en undersökning.

Slarvig och osäker laboratoriepraxis

Djurrättsorganisationen Physicians Committee for Responsible Medicine har skrivit i ett brev till USA:s transportminister Pete Buttigieg, att Neuralink har ägnat sig åt slarvig och osäker laboratoriepraxis.

Djurrättsorganisationen hävdar att en Neuralink-enhet från en apa som dödades i mars 2019 kan ha transporterats utan att korrekta procedurer följts, vilket skulle kunna riskera överföring av ett dödligt herpesvirus.

Är oroliga för människors säkerhet

De hävdar också att tre enheter som använts i aphjärnor i april 2019 flyttades i en öppen låda utan någon sekundär behållare, vilket är ett brott mot gällande regler.

ANNONS
ANNONS

”Detta är en exponering för alla som kommer i kontakt med den kontaminerade uttagna hårdvaran och vi gör en stor sak av detta eftersom vi är oroliga för mänsklig säkerhet”, har en anställd på Primate Center skrivit i ett mejl, enligt Fortune.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Elon Musks Neuralink utreds för djurskyddsbrott [Dagens PS]