När Nasa skickar de första astronauterna för att utforska månens sydpol, kommer de att bära rymddräkter från Axiom Space. Nu vet vi hur de kommer att se ut.

ANNONS

Artemis III är en kommande rymdfärd inom Artemisprogrammet. Rymdfärden är planerad att genomföras 2024 och förväntas bli den första bemannade färden att landa på månen sedan Apollo 17 1972.

Nasa valde den privata aktören Axiom Space för att utveckla de moderna rymddräkterna som astronauterna kommer att bära på sin resa. Under ett evenemang på Space Center i Houston presenterades de första prototyperna.

Det framkommer i ett pressmeddelande.

Vill bygga en ekonomi på månen

Nasa har som mål att bygga en robust ekonomi på månen. Till sin hjälp att nå målet har man valt att samarbeta med kommersiella leverantörer, varav Axiom Space är en.

Axiom Space genomför resor till den internationella rymdstationen (ISS) på uppdrag av kunder, inklusive rymdorganisationer, företag och privatpersoner. Axiom Space utvecklar också, samt är framtida ägare och operatör av Axiom Station, efterföljaren till ISS.

ANNONS
ANNONS

”Nasa leder vägen för att möjliggöra en växande rymdekonomi genom att utnyttja industrins kapacitet och Nasas expertis”, säger Lara Kearney, chef för Nasa:s program för extravehicular Activity and Human Surface Mobility.

Nasa skickar den första kvinnan på månen

Genom Artemis III kommer NASA att skicka den första kvinnan och den första färgade personen till månen, vilket banar väg för en långsiktig, hållbar närvaro. Där vill man för utforska mer av månens yta och förbereda sig för framtida astronautuppdrag till Mars.

Axiom Space ansvarar för design, utveckling, kvalificering, certifiering och produktion av träningsdräkter och stödutrustning, inklusive verktyg, för att möjliggöra Artemis III. Företaget kommer också att testa dräkten i en rymdliknande miljö innan uppdraget. NASA upprätthåller auktoriteten för astronaututbildning, uppdragsplanering och godkännande av servicesystemen.

Rymddräktens prototyp är tillverkad med den senaste tekniken, har en förbättrad rörlighet och extra skydd mot faror på månen.

Måste vara vit för att skydda astronauter

Nasa
Prototypen har ett täckskikt i grått för att dölja den avancerade designen (Foto: Axiom Space).


Då en rymddräkt som bärs på månen måste vara vit för att reflektera värme och skydda astronauter från extrema höga temperaturer, har ett täckskikt använts för visningsändamål och för att dölja dräktens egenutvecklade design. Axiom Space samarbetade med kostymdesignern Esther Marquis från Apple TV+-serien ”For All Mankind” för att skapa täckskiktet.

ANNONS
ANNONS

De första träningsdräkterna kommer att levereras till NASA senare i sommar, men när vi väl får se astronauterna genomföra sitt uppdrag kommer de alltså vara klädda i vitt.

Vill du läsa mer nyheter? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Nasa: AI ska upptäcka aliens [Dagens PS]