Svenska studenter gillar AI-verktyg som ChatGPT i studierna – men är oroliga för när det blir fusk att använda dem. Det visar en ny enkät med 6 000 svenska studenter.

ANNONS

Det är Chalmers i Göteborg som gjort en enkät om studenternas förhållande till artificiell intelligens, AI, inom högre utbildning.

Enkäten har besvarats av nästan 6 000 studenter.

Några svar:
”Jag är rädd för AI och vad det kan innebära för framtiden.”

”Var inte så bekymrade! Häng med i utvecklingen och anpassa er undervisning för framtiden.”

”Chat GPT och liknande kommer att revolutionera hur vi lär oss, och vi kommer kunna komma på fantastiska saker.”

Blir mer effektiva

En majoritet tror att chattbotar och AI-språkverktyg gör dem mer effektiva, förbättrar akademiskt skrivande och allmän språkförmåga.

ANNONS
ANNONS

I princip samtliga känner till AI-verktyget ChatGPT och majoriteten använder det, en tredjedel regelbundet.

Trots det finns en bred oro. Över hälften av studenterna vet inte om deras lärosäte har riktlinjer för hur AI får användas.

62 procent tycker det är fusk att använda chattbotar vid examination, men störst är rädslan för att inte veta var gränserna går.

När blir det fusk?

Trots en positiv inställning uppger många studenter är oroliga och saknar vägledning kring hur de får använda AI. De vet, helt enkelt, inte var gränsen för fusk går.

”De allra flesta har inte en aning om huruvida deras lärosäte har några regler eller riktlinjer för att kunna använda AI ansvarsfullt. Och det är förstås bekymmersamt”, säger Hans Malmström, biträdande professor vid institutionen för vetenskapens kommunikation och lärande på Chalmers.

”Ett hjälpmedel”

Samtidigt är en överväldigande majoritet i Chalmers-enkäten emot ett förbud mot AI i utbildningssammanhang.

I stället är den dominerande attityden att chattbotar ska användas som hjälpmedel och inte för att ersätta det egna kritiska tänkandet.

ANNONS
ANNONS

”Du ska klara av att göra samma saker som AI:n men den ska hjälpa dig till det. Du ska inte använda en miniräknare om du inte vet vad plustecknet på den gör”, skrev en student i enkäten.

Läs även: Misstänkt: Var tredje student använder ChatGPT [Dagens PS]

Läs även: AI-robot fick inlogg, koder och makt över alla hans pengar… [Dagens PS]

Läs även: Gudfadern på Google slutar – vill varna för AI [Dagens PS]