Dagens PS

Mjukvara utan programmering – ny megatrend

mjukvara med low-code. Fredrik Lindqvist, Flowfactorys vd och medgrundare
Fredrik Lindqvist, Flowfactorys vd och medgrundare erbjuder low-code, en megatrend, säger han själv. (Foto: Flowfactory)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 28 maj 2021

Mjukvara kan skapas utan systemutvecklare med den nya megatrenden “low-code” som svenska Flowfactory erbjuder på sin plattform.

ANNONS
ANNONS

Det svenska plattformsföretaget Flowfactory har kallats Ikea för programmering och liknelsen är passande. Ikea gjorde designmöbler tillgängliga genom att låta kunderna själva sköta monteringen.

Dra och släpp-teknik

Det som nu sker med “low-code” är att företag utan systemutvecklare kan bygga mjukvara med hjälp av förprogrammerade block, ungefär som att montera en Ikea-möbel.

Ofta har “low-code” en tydlig grafisk miljö med dra och släpp-metodik som användaren bygger sina nya mjukvarulösningar i.

Digital makt för ett fåtal

Fredrik Lindqvist, Flowfactorys vd och medgrundare säger till Dagens Industri att samtidigt som vi nu är mitt inne i en digital transformation representerar systemutvecklare mindre än 1 procent av befolkningen.

Han tycker att det påminner om läskunnighets-situationen på 1700-talet. Då var väldigt få människor läskunniga och de fick tolka världen åt sina medmänniskor.

”Makten att skapa den digitala framtiden ligger i händerna på ett fåtal programmerare. Vårt mål är att öka den digitala läskunnigheten i världen, så att många fler ska kunna vara med och driva digitaliseringen,” säger han till DI.

100-procentig tillväxt

Flowfactory startades 2016 och sedan dess har bolaget växt med 100 procent varje år. Tidigt under coronapandemin gick kurvan ned, men 2020 ser trots det ut att omsättningsmässigt hamna på samma nivå som 2019, det vill säga 10 miljoner kronor.

Hittills i år säger Flowfactory att de är tillbaka på den 100-procentiga tillväxten.

En global megatrend

”Det är uppenbart att low-code är en av de globala megatrenderna inom digitaliseringen”, säger den tidiga Atomicoinvesteraren Johan Hernmarck, som gått in i Flowfactory, till DI.

Han säger vidare att det finns fantastiska förutsättningar för Flowfactory med sin unika position, skalbara affärsmodell och seniora ledning att bli ytterligare ett av alla svenska techbolag som når ut i världen.

Läs mer: Så får du rätt kompetens för jobb inom tech i Stockholm

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS