Nasa är på väg att få en minihelikopter på Mars. Ingenuity, som den heter, blir den första av sin typ på en annan planet.

ANNONS

I mitten av februari landade Nasas nya undersökningsfarkost Perseverance på Mars. Under de kommande åren kommer rymdrovern att utforska Jezero-kratern på den röda planeten.

Huvuduppdraget är att samla på sig prover på jord som ska kunna hämtas av framtida rymdfarkoster.

Väger under två kilo

Under helgen släppte Nasas twitterkonto för rymdrovern, där den pratar i första person, nyheten att det snart är dags för historiens första helikopterflygning på en annan planet.

Den har legat skyddad i ett skal under Perserverance, men har nu fått se ljuset på Mars.

”Bort försvinner skräpskölden, och här är vår första titt på helikoptern. Den är stuvad i sidled, hopfälld och låst på plats, så det finns lite omvänd origami att göra innan jag kan ställa ner den. Men först ska jag till den utsedda ”helikopterplattan”, ett par dagars bilresa härifrån”, skrev NASA’s Perseverance Mars Rover på Twitter.

Den lilla helikoptern, som heter Ingenuity, uppfinningsrikedom på svenska, väger strax under två kilo och har fyra rotorblad för flygning. Debutflygningen blir ”tidigast den första veckan i april”, enligt Nasa.

Fem flygningar totalt

Mars atmosfär är 100 gånger tunnare än här på jorden, vilket innebär att minihelikoptern måste arbeta mycket hårdare för att komma iväg från marken.

ANNONS
ANNONS

”Det här var en designutmaning som gick över både flygplans- och rymdfarkostgränserna”, säger Bob Balaram, Ingenuitys chefsingenjör, skriver techsajten The Verge.

Ingenuity är tänkt att flyga fem testflygningar totalt på 30 dagar, för att se om tekniken fungerar. Därefter kommer Nasas minihelikopter att stanna på Mars för evigt. Är testerna framgångsrika kommer det att bli möjligt för framtida rymdhelikoptrar att utforska andra områden där rymdrovers på hjul inte kommer fram, som grottor, tunnlar och berg.

Läs mer: SpaceX rymdfärd i natt – milstolpe för Nasa – Dagens PS