Meta, som äger plattformarna Facebook och Instagram, hotar att lämna EU om det inte kommer ett nytt avtal för dataöverföringar med USA.

ANNONS

Mark Zuckerbergs bolag skriver i sin årliga rapport till den amerikanska finansinspektionen SEC att de kan komma att lämna Europa om hanteringen av användardata inte passar företaget, rapporterar SVT.

I den så kallade Schrems II-domen i EU-domstolen i juli 2020 slogs det fast att det inte finns tillräckligt skydd för personuppgifter när de förs över från EU till USA, vilket skapat problem för de amerikanska tech-jättarna då många av deras tjänster bryter mot gdpr enligt lagstiftningen – bland annat har Österrikes dataskyddsmyndighet Datenschutzbehörde slagit ner på Google Analytics, som Dagens PS tidigare rapporterat om.

”Om vi inte kan överföra data mellan länder och regioner där vi är verksamma, eller om vi är begränsade från att dela data mellan våra produkter och tjänster, kan det påverka vår förmåga att tillhandahålla våra tjänster, sättet på vilket vi tillhandahåller våra tjänster eller vår förmåga att rikta in annonser. Om vi inte når nya avtal under 2022 kommer vi sannolikt inte att kunna erbjuda ett antal av våra viktigaste produkter och tjänster, inklusive Facebook och Instagram, i Europa”, skriver Meta i rapporten till SEC.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Massivt fall för Meta – tappade 1 800 miljarder i värde [Dagens PS]