USA försöker stoppa Kinas AI-framfart – men två kinesiska techjättar visar hur de håller tempot uppe trots trycket från väst.
Kina rundar USA för att hänga med i AI-racet


Mest läst i kategorin
USA vill bromsa Kinas AI-utveckling genom att begränsa exporten av viktiga chip. Men de kinesiska teknikjättarna Tencent och Baidu har hittat egna vägar för att fortsätta, och kanske till och med gå förbi.
Bygger upp lager i Kina
USA:s försök att bromsa Kina i AI-kapplöpningen tog fart under Biden-administrationen. Genom nya exportkontroller delades världen upp i tre teknikzoner, där Kina placerades längst ut. Syftet var att stoppa kinesisk tillgång till avancerade AI-chip, rapporterar Realtid.
De kinesiska techbolagen Tencent och Baidu har trots detta fortsatt satsa stort. Enligt CNBC har Tencent, som bland annat driver WeChat, byggt upp stora lager av grafikprocessorer (GPU:er), de vill säga nyckelkomponenten i utvecklingen av stora AI-modeller.
”Vi borde ha tillräckligt med avancerade chip för att kunna fortsätta träna modeller i flera generationer framåt,” sa Tencents vd Martin Lau i företagets senaste kvartalsrapport.
Han menar att Tencent inte behöver lika många chipkluster som amerikanska konkurrenter – och kan uppnå goda resultat med mindre resurser.

Senaste nytt
Gör mjukvaran smartare
Förutom att lagra chip jobbar Tencent också på att få ut mer av varje enhet.
”Vi använder mjukvaruoptimering för att förbättra effektiviteten”, sa Martin Lau. Det betyder att de gör koden smartare så att chipen jobbar bättre och snabbare.
Företaget tittar också på att bygga mindre AI-modeller som inte kräver lika mycket datorkraft. Dessutom kan de använda specialdesignade chip som redan finns i Kina.
”Vi behöver lägga mer tid på mjukvara i stället för att bara köpa fler GPU:er”, sa Lau.
Missa inte: Fiskodling släpper ut mer än städer – miljöbomb i fjordarna. Dagens PS
Satsar på egna chip
Även Baidu har en tydlig strategi. De bygger hela sin AI-plattform själva, allt från molntjänster till AI-modeller och appar.
”Även utan de mest avancerade chipen kan vi skapa starka applikationer och leverera verkligt värde”, säger Dou Shen, chef för Baidus AI-moln.
Genom att äga hela teknikkedjan kan Baidu sänka kostnaderna och använda de chip de redan har mer effektivt. Shen lyfte också fram att kinesiska chip blivit bättre.
”Inhemskt utvecklade chip och en effektiv mjukvaruplattform kommer tillsammans att bli en stark grund för fortsatt innovation i Kinas AI-ekosystem”, berättar han.
Enligt analysföretaget Gartner har Kina gjort framsteg inom flera delar av chipproduktionen, från material till färdig produkt.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Läs också: Så bör du agera på bostadsmarknaden 2025 – enligt experterna. Dagens PS
Nvidia: ”Exportkontrollen är ett misslyckande”

Samtidigt som kinesiska bolag hittar vägar runt restriktionerna växer frustrationen bland amerikanska chipjättar. Enligt Business Insider gick Nvidias vd Jensen Huang nyligen till hårt angrepp mot USA:s exportregler.
”Exportkontrollen gav Kina andan, energin och statligt stöd för att snabba på sin utveckling. Så jag tycker att, allt sammantaget, är exportkontrollen ett misslyckande”, sa Huang under techmässan Computex i Taiwan i maj.
Han berättade att Nvidias marknadsandel i Kina sjunkit från 95 till 50 procent på fyra år, och att amerikanska bolag nu riskerar att hamna på efterkälken.
”Vår konkurrens i Kina är verkligen intensiv”, sa han. ”USA har inget monopol på AI-utveckling”.
Läs också: Jensen Huang: AI-fabriker blir ekonomins nya motor. Dagens PS
Billigare chip – bara för Kina
Samtidigt försöker Nvidia hålla fotfästet i Kina genom att ta fram en ny, nedbantad AI-processor med enklare teknik som är specifikt anpassad för att följa USA:s regler. Enligt Reuters kommer det nya chippet, baserat på företagets Blackwell-arkitektur, att säljas för omkring 6 500 till 8 000 dollar – betydligt billigare än det förbjudna H20-chippet som tidigare såldes för upp till 12 000 dollar.
Chipet kommer att använda konventionellt minne och inte den avancerade paketeringsteknik som kräver produktion hos TSMC, vilket gör det möjligt att kringgå begränsningarna och ändå leverera till den kinesiska marknaden.
Läs även: Därför sjunker din fond – trots börslyft och dollarfall. Dagens PS
Läs även: “Sveriges Warren Buffett”: Därför fyndar han i utslagna fonder. Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.