Kina har landat på Mars, rapporterade landets statliga medier i fredags. Landningen innebär ett stort steg för Kinas fortsatt framgångsrika rymdforskning. 

ANNONS

Rymdskeppet Tianwen-1 lyfte i juli förra året från den kinesiska provinsen Hainan och har nu lyckats överleva en utmanande, sju minuter lång landning. China National Space Administration meddelade i fredags att resan gått bra och att man redan lyckats samla in en stor mängd vetenskaplig data och foton. 

Andra landet att lyckas

Målet med resan, som är Kinas första till Mars, är att undersöka planetens klimat och geologi. Innan är det bara NASA som lyckats landa och styra robotar på planeten. Landningen skedde på Utopia Planitia, en platt del av Mars, där man lyckades släppa av den soldrivna roboten Zhurong. 

Roboten väger hela 240 kilo och är utrustad med två kameror, en utforskningsradar, en magnetfältdetektor och en bildskärm för meteorologin. Planen är att den ska utforska och samla in data under de kommande tre månaderna. 

”Omfattande undersökning”

“Huvuduppgiften för Tianwen-1 är att utföra en global och omfattande undersökning av hela planeten från kretsloppet, och att låta roboten genomföra mer detaljerade undersökningar på marken med hög noggrannhet och upplösning”, skrev uppdragets forskare på tidningen Nature Astronomy förra året. 

Den framgångsrika landningen markerar det senaste i en snabb följd av framsteg inom rymdforskning för Kina. Landet blev också de första i historien att lyckas landa och operera en robot på den bortre sidan av månen 2019. 

Fokus fortsatt på månen

Men trots den ambitiösa resan till Mars verkar Kinas fokus fortfarande ligga på månen. Tidigare i år tillkännagav Kina sina planer på att bygga en rymdstation och bas på månen tillsammans med Ryssland. 

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln på The Verge.

Läs mer: Rymdsektorn en raket – nära fördubblade investeringar