Attackhelikoptrar har setts som ett av de mest dödliga vapnen i ett krig, men Japans armé planerar nu att byta ut sina attackhelikoptrar mot drönare.

ANNONS

Drönare ska överta både attackuppdrag och spaningsuppdrag från attackhelikoptrar i Japans armé, det rapporterar Insider.

För närvarande består Japans helikopterflotta av 12 attackhelikoptrar av modell AH-64 Apache och 50 av modell AH-1 Cobra, dessutom har de en flotta mad 37 observationshelikoptrar av typen Kawasaki OH-1.

Nu ska helikoptrarna bytas ut, informationen kommer från den Japanska arméns Defense Buildup Program som publicerades i december förra året.

Dokumentet specificerar inte vilka obemannade flygande fordon som ska ersätta helikoptrarna men enligt Defense News visar en sammanfattning på japanska: ”Grafiska representationer av vad som verkar vara svävande krigsmaterial och medelhöjdsdrönare med lång räckvidd som ersättning”.

Ska inte helt sluta med helikoptrar

Japan ska dock inte helt sluta använda helikoptrar, enligt Defende Buildup Program ska nya CH-47J/JA-helikoptrar och UH-2-helikoptrar köpas in.

ANNONS
ANNONS

Japans beslut att göra sig av med sina attackhelikoptrar kan dock få andra länder att fundera på vad de ska göra med sina attackhelikoptrar.

År 2021 beslutade Australien att förnya sin armés attackhelikoptrar genom att köpa 29 Apache-helikoptrar för att ersätta äldre attackhelikoptrar av modellen Airbus Tiger.

Det hela är en del i det australiska försvarets moderniseringsplan som även inkluderar nya långdistansmissiler, kärnbestyckade ubåtar och drönare.

Attackhelikoptrar är sårbara

Helikoptrar har blivit mångsidiga och oumbärliga verktyg sedan de först började användas i krig på 1950-talet, men helikoptrar är sårbara för luftvärn.

Under Vietnamkriget förlorade USA 5 600 helikoptrar på grund av markeld och enligt försvarssajten Oryx har Ryssland hittills förlorat nästan 60 helikoptrar i Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Precis som helikoptrar en gång ersatte många funktioner som flygplan tidigare användes till kan drönare nu komma att ersätta helikoptrar i attack- och spaningsuppdrag, skriver Insider.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Mördarrobotar gör nya framsteg i krigets Ukraina [Dagens PS]