Dagens PS

Iphone-tillverkaren Foxconn satsar på elbilar

Foxconns vd och ordförande, Young Liu berättar att bolaget förändrar leverantörskedjor och satsar på elbilar
Foxconns vd och ordförande, Young Liu berättar att bolaget förändrar leverantörskedjor och satsar på elbilar. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 juni 2023Publicerad: 16 juni 2023

Foxconn, som tillverkar Ipones, satsar på elbilar och förändrar några av sina leverantörskedjor på grund av de svala relationerna mellan Kina och USA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det taiwanesiska bolaget Foxconns vd och ordförande, Young Liu, berättar för BBC hur framtiden för bolaget kan se ut.

När Foxconn flyttar vissa av sina försörjningskedjor från Kina, kommer elfordon de kommande decennierna bli det som driver tillväxten.

Förbereder sig för det värsta

Young Liu säger att när spänningarna mellan Kina och USA ökar, måste Foxconn förbereda sig för det värsta.

“Vi hoppas att fred och stabilitet kommer vara något som ledarna för dessa två länder kommer ha i åtanke,” säger han till BBC från sitt kontor i Taiwans huvudstad Taipei.

Han säger vidare att som vd måste han tänka på vad som händer om det värsta inträffar. Det kan vara att Kina försöker blockera Taiwan, eller invadera den självstyrda ön, som Kina hävdar är en del av dess territorium.

ANNONS

Senaste nytt

Redan flyttat vissa produktionslinjer

Enligt Young Liu är planering av affärskontinuitet redan på gång och han berättar att vissa produktionslinjer, särskilt sådana som är kopplade till “nationella säkerhetsprodukter”, redan har flyttats från Kina, till Vietnam och Mexiko.

ANNONS

BBC antar att han troligtvis syftar på servrar som Foxconn tillverkar, som används i datacenter och kan innehålla känslig information.

Mer än hälften av Apples produkter

Foxconns officiella namn är Hon Hai Technology Group och det är ett av världens mäktigaste teknikbolag med en årlig omsättning på 200 miljarder dollar, drygt 2 118 miljarder kronor.

Bolaget är mest känt för att det tillverkar mer än hälften av Apples produkter, allt från Iphones till Imacs. Bolaget har även Amazon, Dell, Microsoft och Sony som kunder.

De försämrade banden mellan Kina och USA gör att försörjningskedjor anpassar sig efter det och Foxconn befinner sig på en plats som är fast mellan världens två största ekonomier.

Konflikten mellan Kina och USA sträcker sig över många olika områden som handel och kriget i Ukraina, ett av de största potentiella konfliktområdena är Taiwan, där Foxconns huvudkontor ligger, det skriver BBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Foxconn satsar på fabriker i Taiwan

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS