Under 100 timmar fick studenter vid universitet och högskolor över hela Sverige fundera på effektiv koldioxidinlagring i WSP:s årliga tävling 100H.

ANNONS

En av förutsättningarna för att Sverige ska nå målet om nettonollutsläpp till 2045 är effektiv koldioxidinlagring. I WSP:s årliga tävling 100H fick elever fundera på just det i etthundra timmar. I det vinnande bidraget presenterades ett cirkulärt kretslopp där koldioxid går från avfall till värdefull resurs.

Det vinnande bidraget i tävlingen kom från Jasmine Olesen på Stockholms universitet och Filip Forsberg på KTH. Deras bidrag ”En (alg)männyttig lösning på koldioxidproblemet” gör så att infångad koldioxid bli näring till alger, som i sin tur kan användas som råvara i andra processer som exempelvis tillverkning av kläder och bränsle, substitut till plast, som gödsel i jordbruk eller som mat, och mycket mer.

”Genom att välja att se på koldioxid som en produkt som kan användas har vi tagit ett första viktigt steg mot en cirkulär ekonomi. Nämligen att koldioxiden som vi producerat kan ingå i ett kretslopp. Det som sluter detta kretslopp bäst anser vi vara just alger, säger Filip Forsberg i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: WSP:s kvartalsresultat i linje med förväntan [Dagens PS]