Dagens PS

Ökat intresse för hållbart flygbränsle – så vill SAS växla upp

SAS ökar nu satsningen på hållbart flygbränsle
SAS ökar satsningen på hållbart flygbränsle. Foto SAS/TT
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska
Uppdaterad: 29 apr. 2025Publicerad: 29 apr. 2025

Intresset för att klimatkompensera med hållbart flygbränsle ökar – och SAS intensifierar nu arbetet med att göra det enklare för kunder att lägga till det vid biljettköp. Priset är i dagsläget 100 kronor för ett block bränsle, vilket motsvarar 20 minuters flygning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt SAS presschef Pia Herrera är ambitionen att använda mer hållbart bränsle än de 2 procent som EU:s nya kvotplikt kräver, rapporterar Aktuell Hållbarhet.

Det hållbara bränslet, kallat SAF (Sustainable Aviation Fuel), används dock inte nödvändigtvis på samma resa som kunden flyger, utan ersätter motsvarande mängd fossilt bränsle i bolagets totala verksamhet. Detta av praktiska skäl.

Nyttan av hållbart flygbränsle granskas av tredjepart

För att säkerställa att tillköpen verkligen ger additionell klimatnytta och inte bara räknas in i det lagstadgade EU-mandatet, granskas fördelningen av en oberoende tredje part – revisionsbyrån KPMG.

“Vi använder oss av en tredje part som säkerställer att kundernas intäkter inte används till att uppfylla vår kvotplikt. I dagsläget kommer cirka 30 procent av vårt hållbara bränsle från kommersiella intäkter, en siffra vi vill se växa”, säger Herrera till Aktuell Hållbarhet.

SAS är en av flera aktörer som uppmanar både offentliga och privata organisationer att införa resepolicyer där hållbart flygbränsle blir norm.

Syftet är att minska användningen av fossila bränslen och minska investeringsrisken i framtida bränsleproduktion. Det kan visa sig nödvändigt – utvecklingen har redan mött flera hinder

Läs mer: Milstople för hållbart flygbränlse, korsade Atlanten. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Stoppade SAF-utveckling i Sollefteå

Så sent som i oktober valde energibolaget Unipers att avbryta utvecklingen av SkyFuelH2, en planerad anläggning för hållbart flygbränsle i Sollefteå och ett av Sveriges mest ambitiösa SAF-projekt.

ANNONS
Johan Svenningsson, vd Uniper Sverige som lade ned tillverkningen av hållbart flygbränsle i oktober 2024
“Svårt beslut att fatta”. Johan Svenningsson, vd Uniper Sverige fick lägga ned SAF-satsningen i Sollefteå. Pressbild:Uniper

Vägen till en kommersiellt gångbar SAF-produktion är långt ifrån självklar uppgavs vara orsaken, rapporterar nyhetssajten IT-Hållbarhet.

Enligt Uniper är det en kombination av stigande kostnader, osäkerheter kring effekten av regelverken och en utmanande marknadsutveckling som gör projektet olönsamt i dagsläget.

“Det var ett svårt beslut att fatta, men det är baserat på de realiteter vi möter. Även om utvecklingen av SkyFuelH2 inte fortsätter, kvarstår vårt starka engagemang för omställningen av industri och samhälle”, säger Johan Svenningsson, vd Uniper Sverige i ett pressmeddelande.

Trots bakslaget i Sollefteå betonar aktörer som SAS att flygindustrin måste ställa om – och att EU-kraven , parat med efterfrågan från resenärer och resepolicys hos både företag och offentlig sektor kan spela en avgörande roll för att få fart på investeringarna.

Läs mer:
Grön diesel misstänks innehålla förklädd palmolja. Dagens PS

FAKTA: Detta är SAF

SAF står för Sustainable Aviation Fuel, eller hållbart flygbränsle, och är ett alternativ till konventionellt fossilt flygbränsle.

    • SAF tillverkas av icke-fossila resurser, till exempel använd matolja eller restprodukter från jord- och skogsbruk.

    • Även om SAF släpper ut lika mycket koldioxid vid själva flygningen, är det totala koldioxidavtrycket minst 65 procent lägre över hela livscykeln – från produktion till förbränning.

    • Användningen av SAF minskar också utsläppen av partiklar och svavel, vilket förbättrar luftkvaliteten vid flygplatser och i närområden.

Från och med 2025 kräver EU-regler att i genomsnitt 2 procent av flygbränslet som används vid avgångar från Europa ska vara SAF. Målet är att öka denna andel successivt. Tillgången är dock begränsad, och SAF betraktas ännu inte som fullt hållbart.Läs mer:

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS