ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Googles nya kabel dubblar internethastighet i Afrika

Uppdaterad: 21 mars 2022Publicerad: 21 mars 2022
Google Afrika
Det görs stora satsningar på snabbare internet i Afrika. (Foto: Unsplash)

Google satsar 9,5 miljarder kronor på att utveckla internet i Afrika – undervattenskabeln Equiano som ska koppla ihop Europa med kontinenten.

ANNONS
ANNONS

Kabeln har nu dragits från Portugal till Togo och ska också kopplas in i Nigeria, Namibia och Sydafrika senare i år.

Den nya kabeln förväntas dubbla Togos internethastighet. Landet satsar rejält på digital infrastruktur och var först i Västafrika att rulla ut ett 5G-nät för mobiltelefoner 2020.

“Vår vision är att bli ett digitalt nav och vi behöver uppkoppling. Vi kommer att ha oerhört mycket kapacitet genom den här kabeln. Vi kommer att kunna sälja kapacitet till andra länder”, säger Cina Lawson, minister för digital ekonomi i Togo till Bloomberg.

“Det handlar inte så mycket om tekniken, utan det faktum att vi kommer att ha så mycket kapacitet och att det kommer att bli så billigt och så snabbt. Priset på internetåtkomst kommer att minska samtidigt som kapaciteten som människor har hemma också kommer att öka.”

När den nya kabeln från Google tagits i bruk i Afrika kommer den att ge Togo 20 gånger mer bandbredd än något annat land i Västafrika kan få, och förväntas ge 35 000 nya jobb i landet till 2025, enligt forskning från Africa Practice och Genesis Analytics. Cirka 20 procent av befolkningen har nu tillgång till internet, upp från 7 procent 2017.

“Den sortens internethastigheter sätter dig på samma nivå av konkurrenskraft som dina motsvarigheter i västvärlden”, säger Vera Songwe, chef för United Nations Economic Commission for Africa.

Läs även: Google och Meta undersöks för kartellbildning

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här