Sverige ser ut att få ett rymd-försvar – Försvarsmakten undersöker möjligheten till att skjuta upp satelliter, säger överbefälhavaren Micael Bydén till Sveriges Radio.

ANNONS

USA:s förre president Donald Trump gjorde en stor sak av att USA skapade en egen rymd-gren i försvaret 2018 kallad ”Space Force”. Nu undersöker också Sverige möjligheten att ta försvaret upp i rymden, berättar överbefälhavaren Micael Bydén för Sveriges Radio.

”Jag kan se framför mig ett nyttjande av mindre satelliter, det vill säga inte stora, stationära, under en begränsad tid, och för ett begränsat område och syfte”, säger Micael Bydén till SR.

Militära satelliter har tidigare ansetts vara för dyrt för Sverige. Teknikutvecklingen på området har dock ökat rejält i samband med de stora satsningarna i USA från bland annat SpaceX, vilket gör att satelliterna blivit både mindre och billigare. Satelliter som inte är större än en skokartong kan skjutas upp i svärmar som kan användas för spaning och kommunikation, enligt överbefälhavaren.

Försvarsmakten letar efter samarbetspartners till militära satelliter, för att plocka fram teknik baserat helt eller delvis på sådant som redan finns på marknaden.

”Vi behöver jobba närmare forskningsinstituten, universiteten och inte minst näringslivet och företagen”, säger Micael Bydén.

ANNONS
ANNONS

Läs även: ”Vilda västern” i rymden oroar astronomer [Dagens PS]

Läs även: Rymdkapplöpning mellan Norge, Sverige och Storbritannien [Dagens PS]