När nu anti-abortvindarna sprider sig över USA visar det sig att Facebook och Google är beredda att hjälpa myndigheter att skapa underlag om aborter för att åtala kvinnor.

ANNONS

Polisen i USA har kommit att mer och mer begära ut användardata från sociala medier i jakten på kvinnor som anser sig ha rätten att bestämma över sin egen kropp.

En juridisk expert säger till Insider att sociala plattformar kan samarbeta med polisen – även om det inte är obligatoriskt enligt lagen.

Rätten till abort är under hård attack i stora delar av USA och därmed ökar också polisens intensitet i jakten på kvinnor som vill bestämma över sin egen kropp.

Nu står det klart att plattformar som Google och Facebook är beredda att hjälpa polisen i den jakten genom att lämna ut information.

Viktiga bevis från Meta

I vår kommer en kvinna vid namn Jessica Burgess och hennes dotter att ställas inför rätta i Nebraska för att ha utfört en illegal abort – med ett viktigt bevis från Meta, moderbolaget till Facebook.

Burgess ska ha hjälpt sin dotter att hitta och ta piller som skulle framkalla en abort. Tonåringen Burgess åtalas också för att ha gjort sig av med fostrets kvarlevor på ett olagligt sätt.

Techcrunch rapporterade att interna chattloggar tillhandahölls till brottsbekämpande tjänstemän av sociala medieföretag, vilket indikerade att paret hade diskuterat sin plan för att hitta medicinen via appen.

ANNONS
ANNONS

Meta säger i ett uttalande angående Nebraska-fallet att man agera utifrån ”giltiga rättsliga beslut från lokala brottsbekämpande myndigheter”.

Nätapotek delar data om aborter

En undersökning av Propublica visar att onlineapotek som säljer abortmediciner som mifepriston och misoprostol delar känslig information, inklusive användarnas webbadresser, relativa plats och sökdata, med Google och andra tredjepartswebbplatser.

Det gör att data kan vidarebefordras efter framställningar från brottsbekämpande myndigheter.

”I god tro”

”Vi följer myndigheters förfrågningar om användarinformation endast där vi i god tro tror att lagen kräver att vi gör det”, säger en talesperson för Meta till Insider.

”Dessutom bedömer vi om en begäran är förenlig med internationellt erkända standarder för mänskliga rättigheter, inklusive korrekt process, integritet, yttrandefrihet och rättsstatsprincipen. När vi efterlever det producerar vi bara information som är snävt anpassad till den begäran. Om vi ​​fastställer att en begäran verkar vara bristfällig eller alltför bred, trycker vi tillbaka och kommer att slåss i domstol, om det behövs. Vi ger inte regeringar ”bakdörrar” till människors information.”

400 000 förfrågningar

Enligt intern statistik som tillhandahålls av Meta följer företaget myndigheternas förfrågningar om användardata i mer än 70 procent av fallen och tar emot mer än 400 000 förfrågningar per år.

”Så brottsbekämpande myndigheter vet att de kan göra förfrågningar från sociala medier, inklusive domstolsförfrågningar som inte följer lagen, och förväntar sig att få de flesta av dem uppfyllda bara för att det är vägen till minsta motstånd för sociala medietjänster”, säger Eric Goldman, juridikprofessor vid Santa Clara University School of Law, till Insider.

ANNONS
ANNONS

Inga incitament att skydda

Men ”sociala medieföretag har egentligen inga incitament att skydda integriteten”, säger Sharon Docter, PhD, JD och professor i juridiska frågor och nya medier vid California Lutheran University, till Insider.

Hon säger att eftersom det är osannolikt att plattformarna själva kommer att prioritera användarnas integritet, faller bördan att göra det på den enskilda användaren.

”Måste vara oroliga”

”Användare av sociala medier måste vara oroliga för sin integritet, och användare verkligen behöver tänka igenom det faktum att deras digitala fotavtryck potentiellt kan vara tillgängliga för brottsbekämpande myndigheter om det finns en giltig husrannsakningsorder”, tillägger Docter.

”Och de borde verkligen göra allt de kan för att skydda sin integritet, genom att  skicka krypterade meddelanden, se till att deras platsdata är avstängd, göra allt de kan för att förstå integritetspolicyn för de plattformar som de använder.”

Läs även: Abortbeslutet i USA: Techjättar tvingas avslöja gravida? [Dagens PS]