Expert: AI påminner om Kalla kriget

Uppdaterad: 09 juni 2023Publicerad: 09 juni 2023
kalla kriget
Kapprustningen om AI påminner om kapprustninget mellan stormakterna under Kalla kriget, menar vd:n på Palantir (Foto: Wikimedia Commons, Pexels).

Det råder en kapprustning mellan techjättarna om utvecklingen av AI – som påminner om stormakternas kapprustning under Kalla kriget. Det menar Alex Karp, vd på mjukvaruföretaget Palantir.

ANNONS
ANNONS

I mars publicerades ett öppet brev från Future of Life Institute med en uppmaning om att alla stora AI-experiment skulle pausas eftersom utvecklingen gått för snabbt.

I skrivande stund har brevet nästan 32 000 namnunderskrifter, däribland Tesla-grundaren Elon Musk och Steve Wozniak, medgrundare till Apple.

Pausar för att utveckla en egen produkt

Vad det egentligen handlar om är att många av jättarna inom techvärlden vill få en möjlighet att själva utveckla en egen AI-produkt.

Det menar Alex Karp, vd på mjukvaruföretaget Palantir, enligt CNBC. 

Karp tror att flera av techjättarna upplever att de halkat efter och inte hunnit med när utvecklingen gått för snabbt.

I en intervju med BBC i förra veckan sade han att “många av de personer som ber om en paus, gör det med anledning av att de inte har en egen produkt“.

ANNONS
ANNONS

Vill få tid att studera AI

Det handlar också om att de som inte någon egen produkt, vill få tid att i lugn och ro studera AI, menar Alex Karp.

Men om AI-experimenten pausas, kan det innebära att “fiender hinner före i utvecklingen och skapar AI-produkter för både kommersiella och militära syften”, säger han.

En paus av experimenten vore helt enkelt en väldigt dålig strategi.

Påminner om Kalla kriget

Enligt Alex Karp pågår det en slags kapprustning bland företagen när det gäller AI –liknande den kapprustning som rådde mellan stormakterna under Kalla kriget.

Kapprustningen är ostoppbar, menar Karp.

Utvecklingen av AI-botar som exempelvis ChatGPT är inte det vi bör vara mest vaksamma på – utan snarare hur AI kommer att utvecklas och användas för militära syften.

Läs även: Kan AI föra krig på ett ansvarsfullt och etiskt sätt?

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.