Dagens PS

EU säger nej till USA – vägrar rucka på techreglerna

Jamieson Greer, USA:s handelsrepresentant, möter EU:s kommission i veckan för samtal om digital handel.
Jamieson Greer, USA:s handelsrepresentant, möter EU:s kommission i veckan för samtal om digital handel. (Foto: Mark Schiefelbein/TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 02 juli 2025Publicerad: 02 juli 2025

EU markerar tydligt inför nya handelssamtal med USA. Kommissionen tänker inte backa från sina digitala lagar, trots hårt tryck.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När EU-kommissionären Henna Virkkunen kliver in i förhandlingsrummet med amerikanska representanter den här veckan finns en sak som inte ligger på bordet och det är unionens digitala regelverk.

Trots ökat tryck från Washington vill EU inte kompromissa med sina lagar för digital konkurrens, innehållsmoderering och artificiell intelligens.

Missa inte: Förlorar nästan 600 000 kr på varje såld bil. Dagens PS

EU står emot trycket

EU vägrar ge efter för amerikanska krav i förhandlingarna om digital handel. Inför veckans möte med USA:s handelsrepresentant Jamieson Greer skickar teknikkommissionären Henna Virkkunen ett tydligt budskap från Bryssel:

”Digital Services Act, Digital Markets Act och AI-förordningen är förstås mycket viktiga regler för oss för att säkerställa att vi har pålitlig teknik. Så det här är inte en del av handelsförhandlingarna från vår sida”, säger hon till Politico.

USA, med Donald Trump som sittande president, har kritiserat EU:s techregler för att vara censurerande och diskriminerande mot amerikanska bolag. Vita huset har även uppmanat EU att pausa AI-förordningen. Men Bryssel vägrar ge vika.

”Reglerna är inte förhandlingsbara eftersom de bygger på våra europeiska värderingar”, säger Virkkunen.

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Musk i skottlinjen

Samtidigt fortsätter kommissionen att utreda Elon Musks plattform X, som misstänks bryta mot DSA. Bland annat rör det sig om bristande reklamtransparens och mörka mönster. Att Trump i veckan öppnade för att deportera Musk har inte påverkat processen, enligt Virkkunen.

”När vi utreder plattformar bygger det på bevis och vår Digital Services Act, inte på vem som äger dem”.

Kommissionen förväntas avsluta flera pågående granskningar under sommaren. Syftet, enligt Virkkunen, är att tvinga företag att följa reglerna och inte att straffa dem.

EU:s svar: satsar själva

Henna Virkkunen, EU-kommissionär med ansvar för teknik, vill göra Europa till en ledande kraft inom kvantteknologi.
Henna Virkkunen, EU-kommissionär med ansvar för teknik, vill göra Europa till en ledande kraft inom kvantteknologi. (Foto: Omar Havana/TT)

Medan Bryssel säger nej till amerikanska krav i regelverket trappar EU upp sina egna satsningar för att minska beroendet av amerikansk teknik. Det mest konkreta steget är lanseringen av en ny kvantstrategi och en miljardfond, Scale-Up Europe Fund, för att lyfta europeiska bolag.

”Det är viktigt, eftersom vi är ganska fragmenterade, att vi sätter ihop olika delar”, säger Virkkunen till Politico.

Europa är världsledande inom kvantforskning men attraherar bara fem procent av det globala privata kapitalet. Samtidigt investerar USA och Kina mångdubbelt mer.

ANNONS

”Europa har halkat efter när det gäller teknik inom många sektorer. Det här är ett område där vi ligger flera år före andra länder”, säger Juha Vartiainen, grundare av det finska företaget IQM.

Läs också: Bakom priset på olivolja – därför växer oron i Grekland. Dagens PS

“Vi kan inte reglera för tidigt”

Flera i branschen varnar nu för att EU:s hårda linje mot USA inte får övergå i överreglering på hemmaplan. Cecilia Bonefeld-Dahl på DigitalEurope säger:

”Vi har inte råd att reglera något som ännu inte är moget. Annars riskerar Europa att förlora kvantloppet”.

Men kommissionen ser satsningarna som en väg till oberoende, tekniskt och politiskt. Och även om USA vill påverka EU:s reglering, är svaret från Bryssel glasklart: Det är inte förhandlingsbart.

Läs även: Länderna vill stoppa rika från att fly – inför ny skatt. Dagens PS

Läs även: Zuckerberg plockar AI-eliten till nytt superlabb. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

Linn Kolar
Linn Kolar

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS