Dagens PS

Engångsförpackningar av plast behöver återvinnas mer

Företag och forskare samverkar för att öka återvinningen av engångsförpackningar i plast inom svensk industri
Företag och forskare samverkar för att öka återvinningen av engångsförpackningar i plast inom svensk industri. (Foto: IVL Svenska Miljöinstitutet)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 20 aug. 2021

Nu samverkar företag och forskare för att öka återvinningen av engångsförpackningar i plast inom industrin.

ANNONS
ANNONS

Inom svensk industri används stora mängder förpackningar av plast som förbränns när de använts en gång. I ett projekt samverkar nu företag och forskare för att hitta sätt att öka återvinningen av plastförpackningar.

Projektet kallas Sluta cirkeln för industriell plast och en stor uppslutning av bland annat forskare, tillverkare och avfallshanterare deltar. Projektet pågår till januari 2023 och leds av IVL Svenska Miljöinstitutet.

Ger klimatmässiga och ekonomiska vinster

”Projektet bidrar till både ekonomiska och klimatmässiga vinster. Industrin vinner på att de slipper elda upp stora värden efter en enda användning. Och den ökade återvinningen av plast minskar de klimatpåverkande utsläppen, säger projektledaren Erik Perzon på IVL Svenska Miljöinstitutet i ett pressmeddelande.

Varje år säljs 200 000 ton plastförpackningar i Sverige, av dessa återvinns endast 16 procent. Varje år släpper förbränningen av plastförpackningar i Sverige ut ungefär en miljon ton koldioxidekvivalenter.

Kontaminerar mindre än hushållens förpackningar

Verksamhetsförpackningar är ofta mer homogena och mindre kontaminerande än hushållens förpackningar, varför de lämpar sig väl för materialåtervinning.

Men verksamhetsförpackningar samlas in av varje företag för sig, utan samordning sinsemellan, till skillnad från förpackningar som används av privatpersoner. På konsumentsidan finns etablerade system för insamling och återvinning.

ANNONS

Fallstudier för några förpackningstyper

Projektet, Sluta cirkeln för industriell plast, arbetar med ett helhetsperspektiv för att förnya hela systemet. I projektet ska tekniker och affärsmodeller utvecklas, lösningarnas hållbarhet utvärderas och regelverk och lagstiftning påverkas.

För några förpackningstyper ska fallstudier genomföras, det gäller förpackningar av EPS (frigolit) och storsäckar av plast som bland annat används till byggavfall och spannmål.

Läs mer: Sverige över målet för återvinning – men inte för plast

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS