Elon Musks företag SpaceX har skickat upp den första modellen av nästa generations internetsatellit – som ska göra uppkopplingen fyra gånger snabbare.

ANNONS

Elon Musk är i ropet igen.

Nu har hans rymdbolag SpaceX skickat upp den första modellen av nästa generations internetsatellit, V2 mini, i rymden. På måndagen sköt Starlink, en division på SpaceX, upp en Falcon 9-raket med 21 satelliter.

Med hjälp av satelliterna kommer uppkopplingen att bli fyra gånger snabbare än vad den är idag, enligt SpaceX.

MISSA INTE: Putins ”nakna general” hånas i sociala medier [Dagens PS]

Elon Musk delade videoklipp

Dessa satelliter är startskottet för Starlinks ”Gen2”-planer, som den amerikanska myndigheten Federal Communications Commission godkände i december.

ANNONS
ANNONS

Elon Musk själv delade på tisdagen en video som visar hur V2 Mini-satelliterna skickas ut i omloppsbanan via Falcon 9-raketen.

Den första generationens Falcon 9-modeller kunde bära omkring 50 till 60 satelliter åt gången. Men de nya rymdfarkosterna är både större och tyngre än tidigare, vilket innebär att varje Falcon 9-raket bär på färre satelliter. Det rapporterar CNBC.

Har skickat upp 4000 satelliter

Företaget planerar att så småningom använda sin Starship-raket, som är under utveckling, för framtida uppdrag i rymden.

Uppskjutningen på måndagen markerade också det 100:e tillfället som SpaceX framgångsrikt har lyckats landa en Falcon 9-raket efter en uppskjutning

Rymdbolaget genomför upprepade raketuppskjutningar, och kommer att skicka upp raketer i genomsnitt var fjärde dag under 2023.

Fram tills nu har företaget skjutit upp 4000 satelliter.

ANNONS
ANNONS

Vill kolonialisera Mars

Ett annat av Elon Musks rymdprojekt handlar om att kolonialisera planeten Mars.

I början av februari riktade Microsoftgrundaren och filantropen Bill Gates kritik mot projektet. Han menade att Musk borde spendera pengarna på att hjälpa människor på jorden.

”Det hade varit bättre att Musk använder pengarna på att finansiera utvecklingen av ett mässlingsvaccin”, sa Bill Gates till BBC då.

Läs även: Bill Gates hånar Elon Musks Mars-vision [Dagens PS]