Dagens PS

Drönare nedskjutna av arga grannar

Nyhetsveckan
Ilska var ett tema för veckan, bland annat då en arg granne sköt ner en Walmart-drönare (Foto: Getty Images)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 08 juli 2024Publicerad: 08 juli 2024

När jättar som Amazon, Google och Walmart satsar på drönarleveranser, uppstår en ny trend: drönare fyllda med snacks blir nedskjutna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Även om dessa incidenter är sällsynta, har en man i Florida nyligen gripits för att ha skjutit ner en Walmart-drönare, vilket väcker frågor om de juridiska konsekvenserna och om de kan eskalera om händelserna blir vanligare.

Trodde det var spioner

Walmart utförde leveransdemonstrationer i Clermont, Florida, när ett högt ljud hördes under drönarens nedstigning, enligt Techcrunch.

Enligt Lake County Sheriff’s Office erkände Dennis Winn att han skjutit drönaren, då han trodde den spionerade på honom.

Leveranser av enklare saker testas nu med drönare i USA med blandat resultat kan man säga. (Foto: Getty Images)
Leveranser av enklare saker testas nu med drönare i USA med blandat resultat kan man säga. (Foto: Getty Images)

Mannen åtalades för att ha avfyrat ett skjutvapen och “kriminell skadegörelse” med skador överstigande 10 000 kronor. Walmart hävdar att skadorna uppgick till cirka 25 000 kronor.

ANNONS

Senaste nytt

Mer vapen än människor

Fler drönare kommer troligtvis att skjutas ner, med tanke på att USA har fler vapen än människor. Hur hårda straffen kan bli är dock oklart, eftersom inga uppmärksammade fall har gett maximalt straff än.

ANNONS

År 2022 uppskattades Amazon spendera 5 300 kronor för varje leverans med en Prime Air-drönare. Priset har sjunkit sedan dess och kan nå cirka 690 kronor år 2025. Trots det har drönarleveranser inte skalats upp så snabbt som Amazon hoppats.

Federal Aviation Administration, FAA, gav delvis ett svar efter en drönarskjutning i Arkansas 2016. Lagen om “sabotage av flygplan” omfattar även drönare, vilket innebär potentiellt hårda straff.

Kostnaden för drönarleveranser är forfarande skyhög och  när de dessutom skjuts ner så blir det oerhört kostsamt. (Foto: Getty Images)
Kostnaden för drönarleveranser är forfarande skyhög och när de dessutom skjuts ner så blir det oerhört kostsamt. (Foto: Getty Images)

Ämnet återupptogs efter en incident i Minnesota 2020. Där åtalades den misstänkte för brott relaterade till kriminell skadegörelse och avfyring av vapen inom stadens gränser.

Även med dessa exempel finns det ingen fast regel som förutsäger om eller när åklagare kan införa ett federalt åtal.

20 års fängelse

När drönarleveranserna ökar i USA kan vi snart få svar på vilken roll federal lagstiftning kommer att spela i UAV-skjutningar. Detta kan medföra straff som böter och upp till 20 års fängelse, vilket potentiellt förvärrar konsekvenserna.

Ny teknik: Skogsarbete – på nio mils distans

En 5G-utrustad drönare som fjärrstyr en skogsmaskin. Operatören sitter nio mil bort. Nu har det genomförts i ett svenskt forskningsprojekt. Med hjälp av

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS