Dagens PS

Därför sjunker priset på smartphones när allt annat blir dyrare

Enligt KPI i USA sjunker priset på smartphones när priset på alla andra produkter ökar, men det beror bara på produktförbättringar
Enligt KPI i USA sjunker priset på smartphones när priset på alla andra produkter ökar, men det beror bara på produktförbättringar. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 okt. 2022Publicerad: 18 okt. 2022

Medan allt blir dyrare finns det en produkt som enligt USA:s konsumentprisindex blir billigare, produktkategorin smartphones har minskat med 22 procent i pris.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Konsumentprisindex, KPI, övervakas noga och visar att priserna på massor av varor och tjänster i USA stiger, landets totala inflation är nu enligt US Bureau of Labor Statistics på en tolvmånadersbasis 8,2 procent, det rapporterar CNBC.

En produktkategori som övervakas i KPI sticker dock ut, den har registrerat en prisnedgång på 22 procent, vilket visar på deflation. Det handlar om smartphones. Det kan verka konstigt, eftersom de flesta mobiltelefoner är dyra och priserna på de bästa telefonerna inte sänks.

Priserna har inte sänkts

I september släppte Apple nya Iphones till samma pris i USA som förra årets telefoner och Samsungs avancerade nya telefoner kostar hela 1 800 dollar i år, drygt 20 317 kronor.

Smartphones blir helt enkelt inte billigare, de blir bättre varför det i KPI ser ut som de minskar i pris i stället för att öka, som många andra produkter. Anledningen är att KPI innehåller prisjämförelser för identiska varor som ägg, vars pris inte förändras så mycket.

Mäter hur smartphones förbättras

När det gäller smartphones måste Bureau of Labor Statistics, som publicerar USA:s KPI, kontrollera enheter som varje år förbättras så om priset inte höjs, registreras det som en prissänkning. Nya smartphonemodeller kontrolleras två gånger om året och då mäts det hur de förbättrats.

“För smartphones pratar vi om saker som skärmstorlek, RAM-minne, processorhastighet, telefonkamera eller bakre kamera, oavsett om den är hopfällbar eller liknande,” säger Jonathan Church, ekonom på Bureau of Labor Statistics, till CNBC.

ANNONS

Priset har sjunkit sedan 2019

Enligt USA:s KPI har priset på smartphones sjunkit sedan 2019. För att smartphones ska bli en produkt som varje år har prisökningar måste förbättringstakten skata ned.

“Det är egentligen först vid en viss mogen tidpunkt i cykeln som deras pris kommer att börja gå upp igen,” säger Jonathan Church till CNBC och tillägger att smartphones i allmänhet fortfarande verkar befinna sig ganska tidigt i livscykeln.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Äntligen! EU klubbar ny standard för laddare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS