Apple brukar ligga i framkant när det gäller mobilteknik, men än så länge finns ingen vikbar iPhone. Analytiker tror att bolaget inväntar rätt tillfälle.

ANNONS

Sydkoreanska Samsung och kinesiska Oppo är några av de mobiltillverkare som som har börjat med en ny sorts vikmobiler. Användarens skärmstorlek fördubblas när telefonen fälls upp.

Apple har hittills inte givit sig in på det spåret, men det är en tidsfråga när det hände, menar Ben Wood, som är chefsanalytiker på firman CCS Insight, i en intervju med CNBC.

Förra året kom ett meddelande från Apple om att man planerar en vikbar iPhone med åttatumsskärm till 2023.

Just nu visar en rad bolag upp sina telefoner på Mobile World Congress – en mässa där mobilföretag visar upp kommande modeller.

Även om majoriteten av tillverkarna visar upp den vanliga varianten av mobil, med enkel skärm, är vikmobilen nu på väg tillbaka. iPhone är fortfarande utformad efter samma princip.

”Här finns alla former, alla storlekar, mycket experimenterande”, säger Ben Wood till CNBC.

iPhone vikbar först om två år

Apple har ännu inte visat upp någon prototyp på vikbar iPhone, men det lär vara på gång.

”Jag är helt säker på att Apple har haft flexibel skärmteknik i sina labb som håller för mer än ett decennium”, säger Ben Wood till CNBC.

Andra konsulter säger att de tror på en lansering från Apple först när skärmtekniken har blivit billigare. Anshel Sag, analytiker på Moor Insights and Strategy, säger till CNBC att en vikbar iPhone ligger två år bort.

ANNONS
ANNONS

De tror också att den då snarare blir ”flippbar”.

Förutom vikmobilerna är det inte mycket nytt som pågår i mobilbranschen just nu enligt CNBC:s rapporter från mobilmässan. En del tillverkare lanserar något bättre kamerateknik eller snabbladddning, men i övrigt skiljer sig nya modeller inte mycket från tidigare lanseringar.

Läs också:

Apple stoppar all försäljning till Ryssland [Dagens PS]
Apples nya M2-chip lanseras i år [Dagens PS]