När allt fler arbeten automatiseras ställs frågan på sin spets hur välfärden ska kunna upprätthållas och bekostas. Enligt vissa experter kan hälften av jobben – med fokus på industrin – komma att utföras av robotar inom en snar framtid och i ljuset av det förs diskussioner bland annat inom EU om hur tekniken slår mot välfärden.

ANNONS

Parlamentsledamöter diskuterar behovet av en robotskatt som en effekt av att tekniken orsakar akut arbetsbrist bland människor i medlemsstaterna.

Men Ola Asplund, utredningsansvarig på fackförbundet IF Metall, förkastar det. Han tror inte att en skatt är rätt väg att gå, skriver Computer Sweden.

”Det är inget vi ser i framtiden, att det skulle vara rätt väg att avgiftsbelägga robotar. Det strider mot vår traditionella inställning till ny teknik och rationaliseringar. Man ska ha en omsorg om våra medlemmar, men det är inte den nya tekniken vi är rädda för, det är den gamla”, säger han till tidningen och framhåller att industrin bör ligga i framkant när det gäller innovation på teknikens område.

Microsoftgrundaren Bill Gates, världens rikaste person enligt Forbes, är däremot för en robotskatt.

”Robotar som tar jobb ska beskattas på samma sätt som de människor de ersätter”, säger Gates till Quartz och menar att världens regeringar måste ha en plan för att hantera robotrevolutionen och den massarbetslöshet automatiseringen av jobb väntas leda till under de närmaste 20 åren.

Bill Gates efterlyser alltså en inkomstskatt på robotar på samma sätt som för arbetande människor för att bibehålla välfärden inom bland annat skola och äldrevård.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Robotarna tar över – men inte överallt [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Forskning: Robotarna både tar och ger jobb [DagensPS.se] >