Scania miljardsatsar på en batterifabrik som ska stå klar 2023. Tony Persson, chef för Scanias batteriproduktion, svarar på frågor om lastbilstillverkarens elektrifieringsplaner i en intervju med Jesper Börjesson.

ANNONS

Förra veckan meddelade Scania att bolaget kommer att investera över 1 miljard kronor i en batterifabrik i Södertälje. Tony Persson är ansvarig för jättesatsningen och menar att det är viktigt att Scania tar klivet och förbereder sig för framtiden.

–Det är häftigt att vara en del av den här omställningen och få vara en spelare i det som kommer, säger Tony Persson.

Se hela intervjun här:

Egen produktion – en grundsten för elektrifiering

Scania har tidigare köpt batterier från leverantörer men med den nya fabriken har bolaget produktionskapaciteten för att skapa egna batterimoduler.

– Att utveckla egna batterimoduller och i vårt samarbete med Northvolt i battericeller så skapar vi bättre förutsättningar att påverka fordonens prestanda, räckvidd och sådana parametrar.

Elektrifieringen kommer att ske gradvis

Tony Persson tror inte att elektrifiering av världens fordonsflotta kommer att ske över en natt. Istället kommer olika fordonssegment och regioner att elektrifiera gradvis i varierande hastigheter.

– Jag tror inte att det kommer att vara en skarp gräns från en dag till en annan. Det kommer att ske i segment för segment. Det kommer att ske i länder och regioner i steg och etapper. Vi här i Europa och Sverige har ett stort intresse. Sedan finns det andra länder, kanske utvecklingsländer. Där tror jag att förbränningsmotorn är kvar en tid framöver. Där behöver vi hjälpa till med att utveckla bra bio-drivmedel.

ANNONS
ANNONS

En framtidsbransch

Satsningarna inom elektrifiering kan sprida sig som krusningar över vattnet och skapa nya arbetstillfällen i andra branscher, menar Tony Persson.

– Det är ett gyllene tillfälle. Nu ska vi inte vara försiktiga utan nu ska vi vara optimistiska och framtidsinriktade. Om vi pratar infrastruktur till exempel, det är ett utmärkt jobbtillfälle. Det kommer att genera jättemycket jobb.

Läs mer: IT & telekomchefen: ”Nu är vi bland de sista i Europa”