Nu tar Barkarbystaden centrum form. Järfälla kommun har gett fyra aktörer att bygga kvarteren kring den nya tunnelbanestationen i centrala Barkarby.

ANNONS

I Barkarbystaden centrum ska det byggas, 78 000 kvadratmeter, bostäder, kontor och centrumverksamhet. Nu har Järfälla kommun valt ut de fyra aktörer som ska bygga fyra av kvarteren kring den nya tunnelbanestationen i området. Byggstart för projekten i Barkarby kommer att vara 2022 och 2023, beroende på vilken av aktörerna som bygger.

”Stadsutvecklingen i Barkarby är i ett intensivt skede där unika satsningar på ny infrastruktur som tunnelbana och regionaltågsstation växer fram sida vid sida med nya kvarter för bostäder, arbetsplatser, handel, service och fritid”, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla:

”Tillsammans skapar vi en livfull, upplevelserik och dynamisk stadsmiljö där människor trivs”.

1 000 bostäder

Kvarteren som kommer att ligga nära tunnelbanestationen, som står klar 2026, kommer att ha ungefär 1 000 bostäder. I närheten av bostäderna ligger ett naturreservat.

Barkarbystaden centrum
Tre av kvarteren som kommer att uppföras i centrala Barkarbystaden nära tunnelbanan.
Ikano Bostad

Har en bruttoarea på 18 500 kvadratmeter, med 220 bostadsrätter och kommersiella lokaler i gatuplan. Ikano startar byggandet 2022.

ANNONS
ANNONS

”Vårt bostadserbjudande kompletterar bostadsutbudet i Barkarby på ett bra sätt. Det kommer bland annat bli Svanenmärkta, kvadratsmarta bostäder och en grönskande gård som bjuder in till gemenskap”, säger Linda Leppänen, bostadsutvecklingschef Stockholm Norr Ikano Bostad.

Selvaag Bostad

Bygger på en bruttoarea om 19 000 kvadratmeter, där det byggs bostadsrätter med fokus på hälsa, trivsel och trygghet för alla åldrar. De kommer att ge de boende tillgång till bland annat en festlokal och ett gym, samt hotelliknande service. Selvaag startar sitt bygge 2023.

”Med vårt varumärkesskyddade Plusskoncept vill vi hjälpa människor till ett bekymmersfritt boende och ett livspussel som lättare går ihop”, säger Britta Blaxhult vd Selvaag Bostad.

Sveaviken Bostad

200 bostadsrätter och ägarlägenheter byggs på en bruttoarea om 16 500 kvadratmeter, även lokaler med kommersiell verksamhet byggs i anslutande markplan. Sveaviken börjar att bygga 2022.

”Vi tar med oss goda erfarenheter av arbetet med kvarter 15, inte minst från samverkan med övriga byggaktörer och Järfälla kommun. Det känns därför extra positivt att nu få möjligheten att vara med och bygga ytterligare ett kvarter i Sveriges mest spännande stadsutvecklingsprojekt”, säger Pär Thomaeus, vd på Sveaviken Bostad.

Titania

på 24 000 kvadratmeter bygger Titania 400 lägenheter och stadsradhus, de klassas som bostads- eller äganderätter. En förskola för 120 barn byggs också nära tunnelbanan och kvarteret kommer också att ha restauranger och butiker i bottenplanet. Här börjar bygget 2023.

ANNONS
ANNONS

”Bebyggelsen kommer att ligga i direkt anknytning till t-bana, torgbildning och möjliggör för oss att både skapa ett intressant utbud av kommersiella lokaler i bottenplan samt drygt 400 bostäder i varierande storlekar byggda kring en grönskande innergård”, säger Einar Janson, vd på Titania.

Beslutet togs av Järfällas kommunfullmäktige under gårdagen. Barkarbystaden kommer att stå helt klar 2035 och innehålla 14 000 bostäder.

Läs mer: Fler artiklar om Barkarbystaden på [Teknikdygnet]