Stockholms stad inför nu en avgift på 1 400 kronor för varje elsparkcykel. Kravet är utformat som ett polistillstånd för de som vill hyra ut sparkcyklarna, skriver SvD.

ANNONS

Elsparkcyklarna har på senare tid tagit över i Stockholm. Antalet nådde nyligen en ny toppnivå på 22 000 stycken. Men cyklarna är ofta dåligt parkerade och innebär därför en trafikfara.

”Skönt att sätta ner foten”

“Bara i juli tvingades staden flytta undan fyra gånger så många elsparkcyklar som i juni. Det är uppenbart att bolagen behöver ta ett större ansvar”, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

En avgift per elsparkcykel har länge varit på tal, men har bromsats av juridiska skäl. Nu räknar den grönblå majoriteten med att beslutet officiellt kommer att fattas i trafiknämnden den 26 augusti. 

“Det är skönt att äntligen kunna sätta ner foten. Ingen som rör sig i Stockholm ska vara rädd för att snava över en elsparkcykel”, fortsätter Helldén. “Elsparkcyklarna kräver en palett av åtgärder. Jag kommer inte att ge mig förrän Stockholms invånare är nöjda.”

Flera kommuner har redan sagt nej

Flera kommuner har redan sagt nej till sparkcyklarna, bland annat Växjö, Södertälje och Kungälvs kommun. 

I danska huvudstaden Köpenhamn har man nästan helt utrotat fenomenet, och staden är återigen en klassisk cykelstad. 

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln på SvD.

Läs mer: 5 förslag ska stoppa kaos med elsparkcyklar – Dagens PS