Apples designchef Sir Jony Ive lämnar för att starta eget. Hans nya firma kommer att ha Apple som en av sina viktigaste kunder.

ANNONS

Det framgår av ett pressmeddelande. Sir John Ive har varit anställd på Apple sedan 1992, och är en av vår tids mest inflytelserika industriella designers.

Ive ligger bakom designen på bland annat iPod, iPhone och Mac, och var högst involverad i arbetet med Apples nya högkvarter Apple Park som färdigställdes i höstas.

apple-park
Apple Park. (Foto: Press)

”Apple kommer att fortsätta dra nytta av Jonys talang genom att arbeta direkt ihop med honom kring exklusiva projekt”, säger Apples vd Tim Cook.

Ingen direkt ersättare har utsetts. Istället kommer designteamets övriga chefer Evans Hankey och Alan Dye kommer att få utökade roller, och kommer att rapportera direkt till Jeff Williams, Apples operativa chef.

Tech-världens reaktioner på nyheten är mestadels positiva:

Nehal Chokshi, en analytiker från Maxim Group, säger till Reuters att han inte tror det här kommer att skada Apple nämnvärt:

ANNONS
ANNONS

”Jag ser det som att Ive vill få ordentligt betalt för sin expertis, och dessutom möjligheten att ta projekt från andra kunder – men inte direkta konkurrenter till Apple.”

I en debattartikel på sajten MarketWatch säger Therese Poletti och Jon Schwartz att Apples klassiska design kommer att leva vidare tack vare teamet och kulturen i företaget.