Dagens PS

"Alla svenskar borde få lära sig AI"

Svanberg vill ge alla svenskar AI-utbildning
Carl-Henric Svanberg presenterar AI-kommissionen. Platsen? KTH, enligt principen ”var ska sleven vara om inte i grytan?” (Foto: Stefan Jerrevång/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 14 apr. 2024Publicerad: 14 apr. 2024

Alla svenskar borde få en AI-utbildning. Förslaget kommer från Carl-Henric Svanberg som leder regeringens AI-kommission.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Carl-Henric Svanberg, som nyligen släppt ordförandeklubban i Volvo ifrån sig, har ett nytt, stort uppdrag.

Svanberg leder regeringens AI-kommission, vars viktigaste uppdrag är att reda ut hur AI kan främja Sveriges utveckling som nation.

”Det som är viktigt att förstå är vidden av hur AI kommer att påverka oss. Det är inget annat än en full industriell revolution”, säger Svanberg refererad av Voister.

På efterkälken

Sverige ligger på efterkälken liksom Europa i övrigt, menar Svanberg som konstaterar att Kina och USA har ett starkt grepp om AI-strukturen.

Det behöver inte spela så stor roll, om vi bara hänger med när det gäller användningen av AI.

”Ericsson och Nokia utvecklade mobilnäten som används runt om i världen, exempelvis 3g- och 4g-näten. Och fortfarande är det så att USA inte kan bygga ett 5g-nät själva. Men det spelar inte så stor roll eftersom de ändå vinner slaget om användningen fullständigt”, tar Svanberg som exempel.

ANNONS

Senaste nytt

Finland ligger före

ANNONS

Däremot börjar Sverige dessvärre halka efter även när det gäller användningen av AI, enligt AI-kommissionens ordförande.

”Exempelvis Finland, Schweiz och Frankrike ligger framför oss. Många andra länder har sjösatt AI-strategier och börjar göra verklighet av dem”, säger han.

”Det är inget dramatiskt ännu men det är viktigt att vi förstår att vi inte har någon mer tid att förlora”.

Det viktigaste där är att bygga en bred kompetens, på djupet och på bredden.

”Ett drömscenario vore också om varje svensk får åtminstone några timmars utbildning inom AI. Vi behöver avmystifiera AI för att få alla svenskar att förstå att det inte behöver vara så krångligt”, slår Carl-Henric Svanberg fast.

”Behövs tydlig ledning”

Samtidigt saknas en stark ledning inom den offentliga, gemensamma sektorn, hävdar han.

”Offentlig sektor upplever väldigt tydligt att det saknas en gemensam ledning från statligt håll. Varje enskilt sjukhus kan inte ha sin egen lösning. Därför behövs en tydlig ledning som gör tydliga prioriteringar. Vi upplever att det finns starka förhoppningar om en gemensam digital sektor, inte många utspridda”, sammanfattar Svanberg.

ANNONS

Tänker snabba på

AI-kommissionen ska lägga fram sina förslag för regeringen senast 1 juli nästa år, men det kan ske tidigare, enligt Carl-Henric Svanberg.

”För 15 månader sedan visste vi knappt vad ChatGPT var. Håller man på för länge får man börja om igen, för då har det hunnit komma nya grejer. Så kanske att vi försöker snabba på och lämna in utredningen lite tidigare”, spekulerar han.

AI i all ära – människan har alltid sista ordet. Dagens PS

Hyllade investeraren går in i hajpade AI-bolaget. Dagens PS

Technofilosofen som slagit mynt av AI-rusningen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS