Dagens PS

Abbaikonen miljö-prisades: "Jag är en tekniknörd"

Abbaikonens restaurang i Västervik prisas med ett hedersomnämnande för sin solpanel. (Foto: TT)
Tomas Hedlund
Tomas Hedlund
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 10 maj 2021

Abbaikonen Björn Ulvaeus prisades i förra veckan för sitt miljöarbete med Slottsholmen on Water i Västervik. Han fick ett hedersomnämnande i kategorin Årets anläggning.
“Ett hedersomnämnande är ju hedrande, det ligger i sakens natur”, säger Björn Ulvaeus.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När solenergipriset delades ut i förra veckan fick Abbaikonen, Björn Ulvaeus, och hans restaurangverksamhet Slottsholmen on Water ett hedersomnämnande i kategorin Årets anläggning.

“Ett hedersomnämnande är ju hedrande, det ligger i sakens natur. Som liten anläggning, fast ganska unik, är vi väldigt stolta över det, säger Björn Ulvaeus.

Familjeföretag

Slottsholmen on Water är ett familjeföretag, som ägs och finansieras av popikonen från 70- och 80-talet, Björn Ulvaeus. Hans ena dotter driver verksamheten.

“Det som är roligt är att det numera drivs inom familjen, som ett familjeföretag. Min ena dotter, Anna, driver stället”, säger Ulvaeus.

Förra året installerades solpaneler på det lutande taket på anläggningen, något han funderat på att installera ett bra tag.

“Jag har varit intresserad av solpaneler och solceller ända sedan jag först började läsa om det. Jag är en tekniknörd och mitt intresse för teknologi växte fram genom musiken. När solceller först kom var det därför självklart för mig att installera det på taket hemma, och lika självklart har det varit på Slottsholmen”.

Hållbarhetstänk

ANNONS

Ulvaeus har alltid haft ett hållbarhetstänk på Storholmen, bland annat har han investerat i en avsaltningsanläggning som genererar dricksvatten till restaurangen och drivs av solenergin på taket.

“Det betyder mycket att vi får ett hedersomnämnande. Vi vill ju marknadsföra oss som hållbara och det här är en stor del i det och något som folk förstår. Men det var totalt oväntat. Jag trodde att sådana här utmärkelser bara gick till större anläggningar”, säger Ulvaeus.

Läs mer: Fler hållbarhetsnyheter på 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS