Kraschen på börsen är av ett slag som inte upplevts sedan Lehman-kraschen. En del säger sedan kraschen 1929. Många placerare försöker i det läget säkra sina tillgångar och söker sig i det läget till att investera i guld.

Michel Rufli som är VD för Nordic Gold Trade, och en av personerna i landet med störst erfarenhet av att handla med fysiskt guld, svarar på de vanligaste frågorna:

– Hur ska man se på guld som investering i det här börskaoset?

Guld har historiskt varit en naturlig trygg hamn i turbulenta tider. Och här är fysiskt guld bland det säkraste man kan äga. Oavsett vilken typ av kollaps som inträffar. Så har det varit i alla tider.

Man kan också se guld som en hedge – en försäkring. Man sprider sina risker, vilket också gör att guld är ett sätt att sprida sina risker, oavsett börsklimat.  Eftersom guldet ofta rör sig i motsatt riktning mot börsen så får man en jämnare utveckling på sin portfölj.

– Är det rätt tid att köpa guld i den här fasen av nedgången? Eller är det för sent?

Det är aldrig försent att köpa guld. Över tid balanserar det övriga investeringar.

Guldprisets utveckling
Guldprisets utveckling 60 år, 5 år och 1 år tillbaka.

Däremot är rekommenderar vi inte att man bör spekulera på marknaden, Om man tror på att denna turbulenta period fortfarande är i en tidig fas bör guld kunna vara ett bra alternativ. Men även om börserna skulle vända upp är det inte säkert att guld skulle gå dåligt. Det är som alltid smart att sprida sina risker. Och om man i dag helt saknar guld bör man tänka efter. Riskspridning eller diversifiering är den enda gratislunchen på finansmarknaderna.

– När ska man köpa fysiskt guld och när ska man köpa värdepapper baserade på prisutvecklingen på guld?

Köp först fysiskt guld och se det som din hemförsäkring. Därefter kan du fundera på olika värdepapper som är guldrelaterade.

Fysiskt guld och guld i värdepappersform har olika egenskaper och båda hör hemma i en väldiversifierad portfölj.

– Hur har intresset varit senaste veckorna?

Det har rusat i höjden. Det var länge sedan det var så här stort. Intresset började öka kring årsskiftet. Sedan har vi sett en markant ökning senaste veckorna.

ANNONS
ANNONS

– Hur går det till att köpa guld?

Det är enkelt. Du kan lägga din order via mejl eller telefon. Sedan kan vi på Nordic Gold Trade hjälpa dig att köpa fysiskt guld. Vi kan också hjälpa till med säker förvaring av din tillgång.

– Hur lång tid tar det innan man får guldet?

Räkna med fyra till sju dagar beroende på produkt och volym.

– Ska man köpa tackor eller mynt?

Mindre enheter än 1 Oz – 31,1 gram – är historiska mynt att föredra. Handlar det om större enheter är tackor att föredra eftersom skillnaden i spread mellan köp- och säljkurs blir mindre.

– Hur ska man se på det faktum att centralbankerna världen över nu öser in pengar i det finansiella systemet?

Det talar också för att guld kan utvecklas bra. Ju mer pengar i systemet desto mer inflation. Även om inte konsumentpriserna ökar, så stiger priserna på andra tillgångar. Här är guld ett skydd, eftersom guldpriserna normalt följer med upp.

Fakta om att investera i fysiskt guld

Nordic Gold Trade AB är ett helsvenskt privatägt bolag som enbart handlar med fysiskt guld och silver. Vi har samlat några av de mest erfarna ädelmetallhandlarna i Sverige och startat ett helt nytt bolag.

Tillsammans har vi som arbetar med det administrativa mer än femtio års erfarenhet av ädelmetaller. Vår vision är att du som kund ska bemötas av ett professionellt team som har lång erfarenhet av ädelmetaller. Vi står för ett personligt bemötande och sätter oss in i varje kunds unika situation. Välkommen att kontakta oss för att hitta de produkter och tjänster som passar dig bäst.

Läs mer
Köp guld
Kontakta oss

Vi ser fram emot att få möta dig som kund för att berätta mer om vad vi har att erbjuda.