Det nederländska investmentbolaget Navus Ventures har köpt in sig i det svenska agtech-bolaget Ekobot och deras utveckling av det moderna lantbruket. De ska vara med och ta bolagets självkörande ogräsrobot till marknaden i stor skala. 

ANNONS

Det moderna lantbruket står inför en rad stora utmaningar kopplat till lönsamhet, hållbarhet och tillgången på arbetskraft. För att säkra ett hållbart och produktivt lantbruk behövs både innovation och stora investeringar i ny teknik.   

Navus Ventures ägs av den Nederländska Lely-familjen. Familjen ligger bakom Lely, världens ledande leverantör av robotar och system för datahantering inom mjölkindustrin – något som gör dem till en minst sagt passande ägare i svenska Ekobot. 

”Vi investerar i högteknologiska och hållbara bolag som jobbar med mat och energi i Europa och främst i närheten av Nederländerna. Investeringen i Ekobot är helt rätt för oss, inte minst då familjen som vi representerar har erfarenhet av jordbruksrobotar”, säger Jaap Zijlstra, investeringchef vid Navus Ventures. 

Nästa trend inom jordbruksteknologin 

Robotar och annan högteknologisk jordbruksteknik löser redan många av böndernas problem och allt fler lösningar efterfrågas på den ofta ansträngda men livsviktiga marknaden.

Navus Ventures tror att fältrobotik och automatiserad ogräsbekämpning kan vara en av morgondagens stora trender inom jordbrukets tekniska utveckling. 

I takt med att arbetskraften blir dyrare och att det ställs högre krav på minskad användning av giftiga bekämpningsmedel blir det mer attraktivt för bönderna att investera i robotar som klarar av det viktiga jobbet. 

”Det finns inte många aktörer som är på samma höga nivå Ekobot och som är redo att gå till marknaden. Nu är det dags för robotarna att lämna testmiljöerna och komma ut på åkrarna hos en stor mängd bönder och vi anser att Ekobot är bland de bäst positionerade för att lyckas med detta”, säger Jaap Zijlstra.  

ANNONS
ANNONS

Framgångar i fält avgörande för investering 

Bolagets fältrobot har under jordbrukssäsongen 2022 använts framgångsrikt hos nöjda kunder i både Sverige och Nederländerna, något som Navus Ventures menar har varit avgörande för att investera i Ekobot.  

 Ekobots arbete med att få ut roboten till fler bönder pågår nu för fullt – en kommersialisering som Navus Ventures avser att bidra till.

De är tydliga med att investeringen innebär ett långsiktigt strategiskt engagemang och att de kommer att bidra med sin expertis rörande automatiseringen av jordbruket.  

”Vi kommer att bidra till Ekobots kommersialisering genom att dela med oss av vår kunskap om att få ut jordbruksrobotar på marknaden. Vi kan bidra med ett stort nätverk, expertis kring utveckling av ny teknik och kunskap om hur man bygger upp en serviceorganisation”, säger Eduard Meijer, vd för Novus Ventures och fortsätter: 

”Ekobot är en start up och det kommer att behövas ytterligare tillväxtkapital i framtiden. Vårt engagemang i bolaget innebär att vi finns med och bidrar till utvecklingen på lång sikt.”  

Viktig milstolpe för Ekobot 

För Ekobot innebär investeringen en viktig milstolpe och ett stort steg på vägen mot fullskalig kommersialisering.

Nu stärker man bolagets ägarbas med en kvalificerad, ekonomiskt stark och långsiktig investerare med omfattande expertis på rätt områden.  

ANNONS
ANNONS

”Dagens tillkännagivande är en av bolagets största milstenar sen dess grundande. Vi har nu en strategisk ägare som avser att bidra till vår finansiering och utveckling. Det här ger oss en fantastisk möjlighet att ta en ledande position på den europeiska marknaden för fältrobotar”, säger Erik Jonuks, vd på Ekobot. 

Investera i Ekobot här: 

Investera via Avanza
Investera via Nordnet
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Läs mer: De ska utvinna grön järnmalm för stålindustrin [Dagens PS]