Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

Nya möjligheter med 3D-printing i metall

3D-skrivaren Freemelt One öppnar dörren till industrin där efterfrågan på effektiv additiv tillverkning växer snabbt. ”Vår första maskin, Freemelt One, kan skriva ut komplexa saker. Nu utvecklar vi en fullskalig industrimaskin som ska arbeta dygnet runt med tillverkning i fabriker”, Ulric Ljungblad, vd och grundare av Freemelt. (Bild: Freemelt)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 06 okt. 2022Publicerad: 17 juni 2022

Nasdaq First North-listade Freemelt ser ökade intäkter från försäljning och har lämnat förhoppningsfasen bakom sig. Nästa stora steg är lanseringen av bolagets nya maskin som ska möta industrins stora efterfrågan på 3D-skrivare. En lansering som medför stora möjligheter till snabb tillväxt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Freemelt är ett högteknologiskt tillväxtföretag vars banbrytande lösning skapar nya förutsättningar för en snabb tillväxt inom 3D-printing.

Bolagets skyddade teknologi tar 3D-printingen till en ny nivå och ger nya förutsättningar att skriva ut produkter på ett kostnadseffektivt sätt och till en jämn och hög kvalité som tidigare varit omöjlig.

”Det är väldigt spännande – vi har en stabil försäljning av Freemelt One och vi ser tydliga användningsområden för den kommande industrimaskinen. Vi känner en trygghet och en viss stabilitet när vi går vidare och ska bearbeta riktigt stora marknader för serieproduktion”, säger Ulric Ljungblad, vd och grundare av Freemelt under samtalet i podden Finansräven.

Ta del av podden i sin helhet här:

Växande marknad för 3D-skrivare

Den nya maskinen öppnar dörren till industrin där efterfrågan på effektiv additiv tillverkning växer snabbt.

Det beror delvis på att materialkostnaderna och kostnaderna för 3D-skrivarna har sjunkit. Samtidigt har stigande fraktkostnader och eftersatta leveranskedjor bidragit till ett ökat intresse för att kunna skriva ut delar lokalt.

”Vår första maskin, Freemelt One, kan skriva ut komplexa saker – men den är inte en maskin för snabb och effektiv produktion. Nu utvecklar vi en fullskalig industrimaskin som ska arbeta dygnet runt med tillverkning i fabriker”, säger Ulric Ljungblad.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

En maskin i månaden

Bolagets första maskin Freemelt One, som är anpassad för forskning och utveckling, står för samtliga intäktsströmmar i dag.

Maskinen lämpar sig bäst för universitet och institutioner som skriver ut detaljerade prototyper.

Freemelt bedömer att den marknaden är långt från mättad. Sammantaget har man identifierat omkring 500 till 1000 lämpliga kunder i Europa och man tror att det finns minst lika många till i USA.

Varje enhet säljs för 3–3,5 miljoner kronor exklusive tillkommande serviceavtal och försäljning av reservdelar.

Med andra ord finns det många affärer kvar att göra enbart med Freemelt One.

”Nu är vi ett kommersiellt bolag. Vi har under det senaste halvåret sålt nästan en maskin per månad. De här maskinerna ligger på omkring 3 till 3,5 miljoner kronor i försäljningspris så företaget är på väg att bära sig i förhållande till det antal anställda vi är. Vi har lämnat förhoppningsbolagsfasen bakom oss”, säger Ulric Ljungblad i intervjun.

Stora möjligheter med volfram

ANNONS

Freemelt har en stabil försäljning genom den befintliga maskinen Freemelt One och ser ljust på framtiden. Deras tekniska lösning lämpar sig väl för processer som efterfrågas på marknaden.

Freemelts industriella maskin riktar in sig på särskilda metaller och användningsområden där bolagets teknik är konkurrenskraftig och där man har identifierat fortsatt stora behov även i framtiden.

En av dessa är den lite mer okända metallen volfram som har en rad intressanta användningsområden.

”Det är ett material som tål en väldigt hög värmebelastning i olika applikationer och är dessutom väldigt tung. Volfram väger betydligt mer än bly och används ofta som motvikter i rotorblad och på spetsen i flygplansvingar. Det används även i alla Formel 1-bilar för att placera ut tyngden väldigt lågt och väldigt långt ut i bilen”, säger Ulric Ljungblad.

Läs mer: Stor potential i svensk Nasdaq-listad 3D-skrivare

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS