Ett snabbväxande svenskt företag, framstående på det globalt heta området regtech, öppnar sig nu som investeringsmöjlighet för allmänheten – efter att ha ägts inom en mindre grupp av välrenommerade investerare.

I våras trefaldigades försäljningen jämfört med ett år tidigare, och i oktober debuterar ZignSecs aktie på First North. Där blir den ett svenskt tillskott till investeringsvärldens nya megatrend regtech – det snabbväxande fältet av bolag som levererar de nödvändiga tekniklösningarna när finansbranschen och andra sektorer ska klara av allt hårdare och mer komplicerad reglering.

ZignSec är framstående inom digital ID-verifiering – en typ av teknik som kan skapa förutsättningar för nya digitala tjänster och kunder som tillför världsekonomin tusentals miljarder dollar.

ID-verifieringen, i sin tur, är ett av delområdena inom den exploderande regtech-sektorn, där tuffa EU-regler i spåren av finanskrisen 2008 är en av de starkaste drivkrafterna även globalt.

”För oss är regleringen en möjliggörare. Framför allt skapar det behovet hos våra kunder att de måste ha tjänsterna nu. Annars hade de kanske kunnat säga att det här gör vi senare”, säger ZignSecs vd Jonas Ingelström.

Välrenommerade investerare

Genom handelsplatslistningen i oktober – eller rättare sagt genom den publika nyemission som nu föregår listningen – övergår ZignSec alltså från att ägas av särskilt invigda till att bli aktiemarknadens gemensamma egendom.

Bolaget säljer nya aktier för cirka 35 miljoner kronor, inte minst för att finansiera uppbyggnaden av sin säljapparat med bland annat utländska säljkontor.

Bland de tidigare investerarna finns fintech-riskkapitalbolaget NFT Ventures, tidigare Bonnier-vd:n Bengt Braun och Bonniers vice ordförande Pontus Bonnier. Och så Leif GW Persson – genom sitt investmentbolag Arastoupour & Persson Investment AB.

Digital ID-koll i realtid

ZignSec hjälper företag att hålla ihop de nödvändiga delarna när de digitalt vill kunna identifiera sina slutkunder i olika länder. Enkelt uttryckt samlar ZignSec världens digitala ID-tjänster till en helhet som för kundföretaget minskar antalet nödvändiga leverantörer till en.

Plattformen är bred, dels med tjänster som i olika länder motsvarar vårt svenska BankID men dels också tjänster kring allt från adresser och sms-validering till register över sanktioner och politiskt utsatta personer.

ANNONS
ANNONS

För företagen är den bredden viktig, för att slutkunder inte ska hindras från att registrera sig.

Världens totala potential för digital ID-verifiering är gigantisk, framför allt när det gäller effekterna för länders ekonomier som helhet.

Genom möjligheten till verkligt personliga tjänster via nätet kan det skapas värden uppåt 3–6 procent av de totala ekonomierna i stora delar av världen, har konsultföretaget McKinsey bedömt. Det skulle innebära tusentals miljarder dollar.

Slåss med sin bredd

Utvecklingen bedöms i sin tur ge utrymme för en ID-verifieringsmarknad med omsättning på uppåt 20 miljarder dollar år 2022. Redan 2017 passerades 10 miljarder dollar, enligt McKinsey.

Jonas Ingelström, vd för ZignSec, bedömer att företaget står väl rustat för att kunna växa till en stor spelare på området:

”Ja, vår plattform är en av de mest omfattande i världen, på det här området – med olika typer av tjänster. Det ger kunden flexibiliteten att lägga till fler tjänster när det behövs utan att behöva göra fler systemintegrationer, det är ett av våra stora säljargument”, säger han.

”Det som vi tycker gör vårt case särskilt intressant är kombinationen av megatrenden kring identifiering, som fördubblas på bara några år, tillsammans med anstormningen av regelverk som ingen tror kommer att avta. Och att konsumenterna samtidigt kräver att allt måste gå snabbare.”

Vill du investera? Använd länkarna här:

Digital anmälan BankID >

Läs mer om Zignsec >