Vi människor har vant oss vid att prata och surfa mobilt. Det här First North-bolaget tänker vara teleoperatören som möjliggör det även för våra maskiner världen över. En företrädesemission ska ta kommersialiseringen i mål.

För 20 år sedan var Erik Hallberg ordförande för teleuppstickaren Glocalnet (som senare blivit del av Telenor), och har sedan dess framför allt varit chef inom Telia. Nu är han ännu en gång med som entreprenör och bygger upp affären för en hårt satsande, nytänkande nätoperatör. Men denna gång med fokus på alla maskiner som väntar på att kopplas upp mot internet.

”Vi är nästa generations teleoperatör med fokus på IoT och radioteknik. Vi bygger ett helt ekosystem för IoT och, tillsammans med samarbetspartners skapar vi effektiva lösningar för våra kunder”, säger Erik Hallberg i en intervju med aktiesajten Stockpicker.

1.000 installationer hos Akelius

IoT – för internet of things, sakernas internet – är samlingsbeteckningen för lösningar där människor drar nytta av att maskiner kan kommunicera via nätet, ofta mobilt. Antalet tänkbara tillämpningar är oändligt. Att vi kan hantera bostadslåset och ugnen på distans är lätt att förstå. Men självklart kommer en stor del av marknaden att röra sig om företags behov av att följa och styra sin utrustning – smart energistyrning i hela fastigheter eller stadsdelar, för att ta ett exempel i mängden. Sådan stod nyligen i fokus när fastighetsbolaget Akelius och Netmore presenterade ett femårigt samarbete kring installationer i 1.000 fastigheter av konceptet Connected Buildings.

Inget IoT utan nätet

För att sakernas internet ska bli verklighet behövs inte bara sakerna, utan också nätutrustning och operatörer som binder ihop dem – med rätt tekniklösningar och på ett smart sätt som gör det enkelt för kunderna.

Det är här som Netmore kliver in som leverantör av helhetslösningen – som nätoperatör, och även utrustningsleverantör när det behövs. Det handlar inte bara om mobilmaster och wifi, utan paletten rymmer även en lång rad andra tekniker som kan väljas utifrån hur de passar behoven från fall till fall.

Så räcker batteriet i tio år

Ett spännande delområde är det som kallas smalbandslösningar. Många maskiner behöver bara utbyta mycket små datamängder, och det ger fördelar i batteritid och avstånd. Med en standard kallad LoRaWAN kan ett batteri räcka i tio år för kommunikation med basstationer på upp till 15 kilometers avstånd. På så vis öppnar sig nya affärsmodeller för företag, som med Netmores hjälp kan bygga ihop en anpassad helhet där både egen utrustning och publika nät kan ingå som pusselbitar.

Sammantaget beskriver Netmore sitt mål som ett ekosystem för IoT, öppet för alla. Lite närmare uttryckt handlar det om ett IoT-nät som under en och samma applikation samlar alla infrastrukturer och tjänster som behövs.

ANNONS
ANNONS

Där ryms olika överföringsteknologier, men också lösningar för informationssäkerhet och olika hanteringsprocesser kring data. Netmore har utvecklat en egen IoT-lösning, Netmore Smart IoT, inte minst för att ge full täckning överallt, så att IoT och SIM-kort kan användas även i utmanande miljöer såsom inomhus, med tillgång till alla mobilnät, med ett nätoberoende abonnemang som funkar både nationellt och globalt.

Nästa mål: Fullskalig kommersialisering

Vid skiftet 2018–2019 förvärvade Netmore två kompletterande verksamheter, företagen Blink Services och Omnipoint, och under året har de integrerats. Och nu är Netmore alltså på väg att göra en nyemission, om 37,5 miljoner kronor, med företräde för befintliga aktieägare vilka alltså får teckningsrätter.

”Emissionen ska möjliggöra vår fullskaliga kommersialisering av produkterna och tjänsterna”, säger Erik Hallberg.

Vill du investera i Netmore? Läs mer via länkarna nedan.

Teckna anmälan nu >

Läs teasern >

Läs prospektet >

Läs mer om Netmore >