Det danska företaget HC Andersen Capital fokuserar på att demokratisera aktiemarknaden – och den utvecklingen är igång, det menar företagets vd Claus Thestrup och dess kundansvarige, Jack Austern. Utvecklingen sker genom sociala medier, där privata investerare kan få kontakt med vd och finanschefer i börsnoterade företag.

ANNONS

Claus Thestrup hänvisar till ett citat i tidningen Börsen förra torsdagen, där en stor institutionell investerare som representerar de danska ATP-fonderna, motsvarande de svenska AP-fonderna, säger att:

”Vi har ju fördelen att vi träffar företagens ledningar mellan två och sex gånger om året. Genom de mötena får vi en bra uppfattning om man har att göra med en ledning som ligger före eller efter kurvan”.

På onsdag och torsdag denna vecka har HC Andersen Capital online event för smallcap- och midcap företag i samarbete med Nordea Investment Banking. Tre svenska företag deltar: Hansa BioPharma, Ascelia Pharma och Index Pharmaceuticals.

Index Pharmaceuticals tog in runt 500 miljoner kronor i en nyemission i början av året och har inlett sin Fas III-studie med läkemedlet Cobitolomid, som motverkar kroniska inflammationstillstånd i magen och bedöms ha en stor marknadspotential. Bengt Julander och LINC har gått in som storägare i bolaget.

Anmäl dig till onsdagens event
Anmäl dig till torsdagens event

”Det är klart att om man har det kapital och den status som ATP representerar så vill alla företag träffa dem, ATP är otroligt viktiga att få med som investerare. Men när vi startade HC Andersen Capital var det med ambitionen att alla investerare ska få chansen att möta företagsledningarna”, säger Claus Thestrup.

På flera sätt är demokratiseringen av aktiemarknaden redan igång eftersom det blivit möjligt att handla med aktier via plattformar med mycket låga courtage, som på Nordnet och Avanza, med flera. Nästa resa är att ge alla tillgång till nästan samma information, säger HCA Capitals kundansvarige Jack Austern:

”Vi lyckas nog aldrig nå ända fram, men vi kan komma väldigt nära genom en digitalisering av investor relations. Stora investerare tar mycket av företagens uppmärksamhet och nästan all information är framtagen för stora investerare. Det upplever jag som att många företag har stora möjligheter att nå även mindre investerare”, säger Jack Austern.

Att informationen nu finns online ökar möjligheterna både att investera och att ha tät kontakt med de många privata och utländska investerarna i Sverige, Danmark, Norge och resten av världen.

ANNONS
ANNONS

”Det finns jättestora möjligheter för alla att dra nytta av, för investerarna att bli kunnigare och få högre avkastning, och för bolagen att minska sina kostnader för kommunikaton och samtidigt ge investerarna bättre service”, säger Jack Austern.

HC Andersen Capital grundades för att vara en plattform där alla investerare gratis får samma möjligheter att ta del av information och möta företagsledningar online.

”Vi är väldigt glada över att många företag delar vår ambition och att det på kort tid gick att göra så många nya investerare kan se ledningen i ögonen, få gratis analyser och läsa kommentarer om företagen på vår plattform”, säger Claus Thestrup.