På fredagen släppte han sitt första album 54 år gammal. ”Det här har länge varit min dröm, beslutet har mognat fram”, berättar Johan Ehnström.

Förra sommaren sa Stockholmsmusikern Johan Ehnström upp sig för att satsa på musiken på heltid.

”Jag har ju hållit på med musik i över 20 år. Som hobby. Jag har lirat i flera coverband och parallellt med det har jag skrivit och skapat musik. För mig är musiken ett sätt att koppla av.”

Plattan som släpptes i går, ”On The Edge Of Silence” (Ampamera/Phonofile), innehåller elva låtar men Johan som sjunger har material till minst en skiva till.

”Det är en liten låtskatt”, säger han.

Hur reagerade kollegorna?
”Så här var det, jag tog ut min chef på en lunch och sa upp mig.”

Blev inte chefen chockad?
”Jag älskar ju det där jobbet också, som byggherrerepresentant i bostadsprojekt, men jag har jobbat så länge i byggbranschen att jag inte kunde motstå förändringen som nu knackade på dörren. Chefen förstod mig och önskade lycka till, de flesta klappar mig på axeln och tycker att jag ska göra min grej, det jag brinner för. Det är så speciellt”, förklarar Johan, som är utbildad civilingenjör men nu går in helhjärtat för musiken.

Men hur klarar du det ekonomiskt, är du beroende av ett genombrott?
”Näe, absolut inte, det är förstås en enormt svår bransch att leva på och som okänd artist har jag lagt undan lite pengar så att jag klarar mig en längre tid.”

Johan Ehnström tog ut sin chef på en lunch och sa upp sig. I dag lever han sin musikdröm.
Johan Ehnström tog ut sin chef på en lunch och sa upp sig. I dag lever han sin musikdröm.

Hans kompis, Per ”Pecka” Hammarstedt, som är producent, har hjälpt honom i studion och handplockat bandmedlemmar inom ramen för  musikprojektet Friendly Vibes, som också är gruppens namn.

”Om jag inte hade gjort det här nu skulle det gått och gnagt i mig i livet”, säger Johan.

Men det är ändå modigt, är du en äventyrlig person?
”Jag skulle inte vilja kalla mig vågad, det har tagit lång tid att ta steget men jag märkte att bostadsbranschen började gå nedåt, så det kändes som rätt tid att göra något helt annat.”

”Det lustiga var att min hustru, som är jurist, sa upp sig i samma veva, så där stod vi båda två plötsligt utan jobb (skratt)”.

ANNONS
ANNONS

Johan beskriver musikstilen som vokal, akustisk pop/rock. Ett vuxet och moget, klassiskt sound.

”Jag har valt att ge ut plattan under ett bandnamn i stället för mitt eget. Det har varit så kul att göra detta, tillsammans med andra, i en grupp. Dessutom är jag i behov av bra musiker och deras kreativitet. Ett gäng härliga människor som utstrålar vänliga vibbar helt enkelt.”

”Jag har sökt efter en frihet inom mig själv, det har varit en lång process som började redan för 25 år sedan, så jag började skriva och meditera och har blivit en väldigt stark människa av det. Jag önskar att jag kunde inspirera andra att göra det de längtar efter. När det känns rätt i bröstet är det jäkligt skönt”, säger Johan och berättar om ett spår på plattan, ”You Are”, som är äldre än hans yngsta dotter.

”Ja, så är det faktiskt, jag skrev den i september 2004, och min dotter är 13 år.”

Alla låtar på skivan är skrivna på engelska, någon tanke med det?

”Jo, men under alla år har jag mestadels sjungit covers på engelska, och engelska känns också naturligt för mig eftersom jag även läst mycket litteratur på engelska.”

Namn: Johan Ehnström

Ålder: 54 år

Familj: Fru Christina, 45, och döttrarna Malin, 28, och Filippa, 13.

Bor: I villa i Stocksund.

Aktuell som: Skivdebuterar med ”On The Edge Of Silence” (Ampamera/Phonofile) med bandet Friendly Vibes.

Hobbys: ”Musiken så klart men jag älskar även att vara ute i skärgården.”