I takt med ett ökat kvalitetsmedvetande har många svenska vinkonsumenter upptäckt vinerna från Piemonte i norra Italien. Ett spännande bidrag till den nya vintrenden är områdets Barbera d’Asti, ett mer prisvänligt alternativ till Barolo och Barbaresco.

Italien fortsätter att vara svenskarnas favoritland när det gäller vin. Med en marknadsandel på 25 procent ligger man rejält före tvåan Frankrikes 15 procent. Intresset har tidigare riktat sig mycket mot södra Italien. Nu har vi svenskar även börjat rikta blickarna norrut mot Piemontes viner, med en stark försäljningsökning som följd.

Den blå druvsorten Barbera är dominerande i Piemonte, och har odlats här sedan 1200-talet. Den har relativt hög syra, men områdets vinmakare har skickligt lärt sig balansera vinerna genom århundradena. Stilen på vinerna kan variera från relativt lätta och fruktiga, till mer sträva, koncentrerade och lagringsdugliga.

Exceptionell årgång med högsta kvalitetsbeteckningen

Ett bra exempel på vad området kan erbjuda är nyheten Zengarello Barbera d’Asti 2019, med Italiens högsta kvalitetsbeteckning DOCG. Det beslutande organet i vindistriktet Asti har betecknat årgången 2019 som klassisk och av mycket hög kvalitet – vilket märks tydligt i vinet.

På de soldränkta sluttningarna som omger den pittoreska staden Asti handskördas druvorna i början av oktober. Efter jäsning lagras vinet på stora ekfat i ett halvår. Det här ger ett vin i en generös stil, med bra längd och kraft.

ANNONS
ANNONS

Zengarello Barbera d’Asti 2019 smakar av härligt solmogna körsbär, hallon och kryddor med en lätt ekton. Serveras helst källarsvalt till rätter av nöt eller vilt, gärna med smörstekta kantareller och vitlöksrostad potatis. Älskar du pizza? Prova att lägga på kantareller, buffelmozarella och färsk timjan – en perfekt matchning till vinet.

Om du är en stor vän av italienska viner med djup, struktur, koncentration och elegans men inte beredd att betala alltför mycket för ditt vin – då är denna generösa Barbera ett riktigt guldkorn.

Zengarello Barbera d’Asti 2019

Piemonte, Italien, nr 78643, 119:-  Beställ här